Texas dag 4, twee grote vissen!

Roel met een vroege gar

Nadat John op dag 3 de eerste honderd ponder pakte zijn vandaag de verwachtingen hoog gespannen. Blijft namelijk toch altijd lastig zo’n visvakantie. Bijten ze wel? Verspeel je ze niet? Is het materiaal allemaal in orde?

Als je maar 1 week de tijd hebt om de vis te vangen waar je al 10 jaar over droomt dan is er niet veel foutmarge. Ogenschijnlijk simpele zaken, zoals waterstanden, de bijtlust en tig andere variabelen moeten dan wel allemaal goed zitten.

Vandaag vissen Michel en Roel uit de boot van Byron, de vader van Kirk, een platbodem van een meter of 7 met een dikke 150 Pk Yamaha jet aangedreven buitenboord erachter. Onnodig te vermelden dat je met dit apparaat rondjes om de boot van Kirk vaart die het met een 40 PK jet buitenboord moet doen.

John en Hendrik-Jan zullen bij Kirk aan boord gaan maar in de ochtend stapt iedereen eerst bij Byron in de boot omdat het een heel eind varen is naar de eerste stek en Kirk alleen in de boot veel sneller is.

Eenmaal op de rivier is het knettermistig, op zich wel te overzien, ware het niet dat de Trinity barstensvol ligt met omgevallen bomen, ondanks de jet engine niet iets waar je bovenop wilt knallen met dik 50 km per uur. Rustig aan en met wat Texaans beleid varen we dan ook stroomopwaarts.

Op de eerste stekken pakken Michel en Roel al vrij snel wat kleinere vissen, daar waar John en Hendrik-Jan helemaal geen aktie zien. Wel worden we regelmatig lastig gevallen door diverse schildpadden. Heb je in Nederland last van meerkoeten bij het karperen hier zijn het ’those damn turtles’ die als je pecht hebt er met je aas vandoor gaan.

Roel met een vroege gar

Het vissen op de lokale meervalsoorten wat we meestal doen als we wachten op gar aanbeten loopt ook niet echt geweldig hoewel we toch een aardige weten te vangen.

Blue Catfish

In de loop van de ochtend dan eindelijk de eerste beet voor Hendrik-Jan, na de aanbeet die weer als vanouds lang duurt voordat hij doorzet, wordt een visje van ronde de meter gereleased.

John met een mooie

Niet lang daarna gaat er weer een stok af waarna John een vis van in de 1,50 landt die we snel releasen omdat er nog een stok afloopt. Hendrik-Jan pakt ook een vis van rond de 1 meter 50. Op het materiaal waar we mee vissen zijn dit de formaten waar je al goed sport van krijgt.

Lekker bekkie

De dril is net alsof je een buitenmodel snoek staat te drillen, waarbij de gars ook niet te beroerd zijn om af en toe eens flink uit het water te springen.

In de middag neemt het aantal aanbeten toe, vrijwel overal waar we een stok parkeren krijgen we al snel een aantal aanbeten die helaas niet allemaal doorzetten maar daar waar ze dat wel doen pakken we bijna alle vissen. Een positieve afwisseling met de dagen ervoor waarbij de gars alleen maar obstakels opzochten danwel voortijdig loslieten.

Rond een uur of 4 zitten we in de boot van Kirk eigenlijk alleen nog maar te wachten op de andere boot die stroomopwaarts is. Er naartoe varen kunnen we niet omdat we daar niet genoeg benzine meer voor hebben.

Om het wachten wat in te korten zetten we wat hengels uit waarbij de eerste aanbeet weer van een snapping turtle komt. Even loert hij boven water uit om daarna weer weg te duiken. Als we de hengel indraaien blijkt hij ook nog het aas gestolen te hebben, dus een nieuw stuk karper moet het gaan doen.

Na een half uur krijgen we een flink twijfelachtige beet op deze hengel die na wat aarzelen dan toch doorzet. Als de vis middenop stroomopwaarts begint te zwemmen komen net Roel en Michel eraan varen.

Omdat HJ de dobber langzaam richting een omgevallen boom ziet gaan draait hij snel strak waarna er een harde aanslag volgt. Onder water is iets het er net mee eens want een woest schot is de reactie waarbij er flink lijn wordt genomem.

HJ zet maximaal druk en na een minuut of 10 zien we de vis bovenkomen, een exemplaar boven de 2 meter en knetterdik. Helaas erg slecht gehaakt, de bronzen 3/0 dreg zit in de bovenkaak maar pakt slechts minimaal vlees.

Snel de slip wat losser zetten en een lasso om de lijn heen doen waarna na wat gesputter de vis veilig gesteld kan worden door de lasso achter de borstvinnen strak trekken.

Subtiel is anders, maar vind maar eens een schepnet waar dat inpast

Wat een apparaat

2 meter 5 bij 140 pond geschat

Als blijkt dat ook Michel die middag een vis boven de 100 pond heeft en Roel een vis van 60 pond zit de stemming er goed in, al 3 vissen boven de 100 pond en ook nog eens aardig verdeeld.

It’s a big one

Nog 3 dagen vissen te gaan, op jacht naar een 100 ponder voor Roel en wellicht een verbetering voor de rest. Morgen gaan we weer vanaf dezelfde trailerhelling op pad; alleen gaan we nu verder de avond invissen omdat het toch lijkt dat met name de grotere vissen ’s middags pas los komen.

En of dat lukt? Daarover morgen weer meer!

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Wessel schreef:

    Wat een mooie vissen.
    Deze trip is niet voor niets geweest!

    Met vriendelijke groet,

    Wessel de Wolde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *