Vliegvissend door Noorwegen, de reis, deel 1

Mijn naam is Peter Sikking. Ik heb twee bedrijfjes: De Denkers (een conceptbureau) en een bedrijf voor visuele beleving: PopOut. Naast mijn werk heb ik een passie. Deze passie loopt als een rode gevlochten draad door mijn doen en laten. A passion for angling you could say. En dan met name voor vliegvissen.

.
We gaan op reis. We moeten wel. Vliegvissen is nu eenmaal een reis (zij die een technisch verhaal verwachten kunnen nu nog uitstappen), een reis zonder eindpunt maar wel met een doel. Zowel de novis (beginneling), de altijd al eens willen proberen vliegvisser, als de gevorderde vliegvisser, is welkom. Dus neem een laatste slok koffie, pak je vliegenhengel en vul je zakflacon met een prettige whisky, want we gaan. Maar houd je vast. Het wordt een rit die je leven voor altijd zal beïnvloeden.
Eenmaal op weg, kabbelen we al struinend de rivier af, of op. Niets moet alles mag. We bezoeken door lelieblad afgesloten polderslootjes en driften over blauwgrijze meren. Sprookjes komen al vliegvissend tot leven en kinderlijk enthousiasme hangt zwaar en zoet in de lucht. De wereld lacht naar ons en wij,…….wij glimlachen begrijpend terug. Wij zijn één. Eén met onze hengel, die een verlengde is geworden van onze arm. Eén met de natuur, die geurt en glinstert naar bloesem en dauw. En één met onszelf. Terug gekeerd naar de basis en toch op het eind. Het eindstation van al het vissen is vliegvissen. Het is hier waar alle vis skills van voorbije jaren bij elkaar komen. Waar ineens alles op zijn plaats valt. De vliegenlijn, voortgedreven door minimale inspanning zweeft geruisloos in de lucht. Onze zorgvuldig uitgekozen vlieg land, zonder de minste rimpeling, precies op de plek die onze vissersziel heeft verkozen boven andere plekken. De aanbeet volgt. De lijn loop slow motion strak en druppels zilver spatten op. De prachtige vis kromt zijn sterke…………… Wat? Mis!? Wat the F. Heb toch alles goed gedaan. Ben met je op die stomme reis gegaan en…………

.
De realiteit:
Voordat bovenstaand stukje, op het eind na, werkelijkheid wordt, moet ik één en ander toelichten. Soms gaat alles goed. En dan staat vis vangen met de vliegenhengel gelijk aan poëzie. Andere dagen zit het tegen. Het blijft tenslotte vissen.
Kees Ketting zei ooit: ’iedereen die recht van lijf en leden is kan in een paar uur een vliegenlijn acht meter recht vooruitwerpen’. Ik ben het daar volmondig mee eens. Maar om als vliegvisser de zoete wereld te betreden die ik schetste, moet er wel wat meer werk verzet worden dan acht meter recht vooruit kunnen werpen. Net als bij iedere andere visserij baart oefening kunst.

.

Kuiltje
Om jullie zoveel mogelijk mooie herinneringen te bezorgen zal ik de valkuilen, die ook het goddelijke vliegvissen met zich meebrengt, proberen te omzeilen.

.
Voor de novis: Neem een gespecialiseerde hengelsportzaak in de hand of een vriend die al enkele jaren met de vlieg vist. Zoek een hengel uit die bij je past(dit is een hele moeilijke, maar het kan wel). Werp, voor je aanschaft, met verschillende hengels. Luister goed, kijk goed en stel vooral domme vragen. Oefen met je eerste hengel op een stuk gras. Met een leader aan je vliegenlijn oefen je prettiger. Neem een aftma 5(hengel klasse) als start hengel. Begin met een droge vlieg(visueel). Begin je eigen vliegen te binden (voor velen een hobby op zich).

.

.
Voor de ‘altijd al eens willen doen’ visser: begin eraan. Doe het naast “Jerken”, in het buitenland met vrouw en kinderen of in de siervijver om de hoek, maar doe het. Je zal er geen spijt van krijgen.
Voor de gevorderde vliegvisser: Hallo broeders.

.
De hoogste tijd.
Nu, volgens mij zijn we zover. Onze reis begint in Noorwegen. Het land van onbegrensde mogelijkheden. Daar waar in het oosten trollen de bossen onveilig maken en Njord, de god van de zee, in het westen waakt over het zoute maken we onze lijnen nat. Maar voor we gaan vissen even wat algemene info.

.
Hoe er te komen:
Allereerst is er het vliegtuig. Zowel SAS als KLM vliegen rechtstreeks op Oslo. De gemiddelde prijs ligt rond de € 250,00 p.p. Een auto huren kost zo’n beetje hetzelfde als bij ons. Ongeveer € 400,00 per week.

.
Met de boot zijn er tal van mogelijkheden. De goedkoopste is Stena Line met zijn overtocht van drie en een half uur van Frederikshaven(Denemarken) naar Gotenborg. Voor een retour ben je ongeveer €130 kwijt. Vanuit Gotenborg is het dan nog wel dik vier uur rijden om in Oslo te komen. Stena vaart ook vanuit Frederikshaven rechtstreeks naar Oslo. Colorline vaart vanuit Hirtshals(Denemarken) naar Oslo en naar meerdere bestemmingen in het zuiden. Wel wat duurder maar een prettige overtocht is die vanuit Kiel (Duitsland – ongeveer 5 uur vanaf Utrecht), naar Oslo. Bekijk de websites van de verschillende aanbieders maar eens voor het hele programma. Houdt er rekening mee dat als je via Denemarken gaat het ondanks het aantal kilometers, dik negenhonderd vanuit Utrecht, een reis is van een uur of twaalf. Als je met zijn tweeën rijdt (afwisselen) kun je het natuurlijk in één keer rijden. Je komt dan wel als een gebakje aan en dan moet je nog op de boot. Gelukkig is de zee (Kattegat) meestal rustig. Als je het type bent van:’vakantie begint op het moment dat ik thuis weg rijd’ dan raad ik je een overnachting in Denemarken aan.

.
Algemene info:
Benzine is duur, net als hier. Verder natuurlijk drank en sigaretten, uit eten, vlees en gek genoeg, ook vis. Snelwegen bestaan, op een paar kleine stukjes na, niet en een bestemming op honderd kilometer afstand is geen uurtje rijden. Afhankelijk van het weer, breedte van de weg en rij eigenschappen bestuurder is de gemiddelde afstand per uur 50 kilometer. Betalen doe je met Noorse kronen. Eén euro = 8,16 Nkr.(tijdens dit schrijven).

.
Eindelijk vissen: 
Al struinend langs de rivier neem ik jullie mee de diepte in. Niet letterlijk want dan loopt je waadpak vol en drijf je head down de rivier af totdat je geen lucht meer krijgt en sterft. Dat brengt me wel op het volgende: Noorwegen is een ruig land. Er bestaan legio plekken waar in een straal van zestig kilometer, op een enkele schaapherder na, niemand woont. Natuurlijk kun je naast de camping blijven vissen. Wil je wat meer vangen en nog meer beleven zul je al snel je auto achterlaten en er op uit trekken. Een kleine rugzak met reserve kleding en wat water (folders over Noorwegen staan altijd boordevol met avonturiers die rechtstreeks uit de rivier drinken. Vergeet het maar. Als er ergens up stream een dood schaap ligt ben je de klos. Er zijn wel plekken maar die moet je weten) is echt geen overbodige luxe. Het water in de meeste Noorse rivieren is, buiten zijn thee kleur, kraak helder.

.
De stroming in dit water is vaak enorm sterk. Voel je de neiging om naar de overkant van een rivier te waden, tenslotte ziet alles aan de overkant er visseriger uit dan aan de kant waar je staat, wees dan uitermate voorzichtig. Bij verschillende rivieren staat een gedenkteken. Hoef denk ik niet uit te leggen wat ze herdenken. Een (waad) stok is erg prettig. Al is het alleen maar als peilstok.

.
De rivier:
Een toevallige voorbijganger zou misschien denken dat ik iets kwijt ben. Ongeduldig verlangen komt het meest in de buurt. Eenmaal in de nabijheid van water verscherpen mijn zintuigen en gaat mijn hart sneller kloppen. Een soort verliefdheid maar dan beter. Nou ja, in ieder geval duurt deze verliefdheid veel langer. De paarse distels ruizen lichtjes en kleine witte mottige vlindertjes huppelen voor me uit. De rivier glinstert langs me heen en ik hoor, na veel te lang, weer de symfonie van stromend water. Stromend water doet iets met me. Buiten dat ik er altijd van moet plassen, neemt het me mee naar andere tijden. Het stroomde hier al ver voordat ik geboren werd. En het stromen zal zijn, ver na mijn dood. Maar mijn voetstappen blijven. Gegrift in mijn herinnering en van hen die kunnen luisteren. In de film ‘a river runs trough it’ wordt het stromen van water vergeleken met stemmen. Stemmen van dierbaren. Van overledenen en zelfs met die van God. Stromend water lijkt inderdaad op murmelen. Een lied komt bij me op. Het is een oud Noors lied. Maar u heeft gelijk, we kwamen hier om te vissen.

.
Vliegvissen op forel.
Mijn rugzak, waar ik zolang mijn vliegvisvest in heb gedaan, doe ik af en ik tuig mijn vijf hengel op. De rivier is hier te breed voor een drie hengel. Ook staat er een lichte wind vanuit het westen wat het presenteren toch iets moeilijker maakt. Heb daarom besloten een vijf hengel mee te nemen. Mijn waadpak heb ik bij de auto al aangetrokken en ik hoef alleen nog maar mijn vest aan en we kunnen. Persoonlijk stap ik nooit zomaar een rivier in. Vind het net zoiets als blind een weg oversteken. Ik mag graag een beetje kijken. Daar niet, is te diep en verderop kan ik er niet bij, of het moet van de andere kant. U kent het wel. Water sense noemen ze dat. Dit gevoel voor water heb je ook bij andere visserijen maar bij vliegvissen is het cruciaal. Kom daar later deze reis nog wel op terug. Vandaag ga ik voor de natte vlieg. Daar heb ik zo mijn redenen voor. Ten eerste is er geen enkele hatch (uitkomen/uitvliegen van insecten) en ten tweede vis ik graag met een natte vlieg. Ze zijn mooi en heb er vertrouwen in. Plus het water leent zich ervoor. Als u nu denkt: het water leent zich ervoor? Geen drie hengel maar een vijf? Natte vliegen? Wat een gezeik, intussen heb ik met mijn feederhengel al drie vissen gevangen! Geen zorg. Als ik bijvoorbeeld stukjes lees van snoekbaars vissers: verticalen, loodkop, soorten shads en dropshots dan denk ik ongeveer het zelfde. Maar ik beloof u, alles valt uiteindelijk op zijn plaats.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Christian Schuiteman schreef:

  Hoi mannen, super gave site zeg! Dikke vissen zeg. Hoor ook wel eens dat jullie te vinden zijn in Elburg. Leuke vis en filmpjes.

  Kunnen jullie mij misschien wat tips/locaties geven om te vissen in noorwegen.. Met vliegenhengel en met dropshot hengel.. Heb nog nooit gevliegvist, dus zondag mijn eerste poging.. hopelijk kunnen jullie mij op weg helpen. BEdankt!

  Hoor graag van jullie!

 2. Cornelis schreef:

  Ha Broeder !

  heerlijk geschreven en ik kijk uit naar deel 2 – 100….

  grt. Cornelis

 3. Michel schreef:

  Ik ben (nog) geen vliegvisser maar heb je verhaal van a-tot-z gelezen en kijk uit naar het vervolg. Spannend en prachtig geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *