Voorbij voordat het begon

Gewoon prachtig!

Tjonge wat kijk ik er weer naar uit. Het moment waarop de dagen weer zo lang zijn dat je uit het werk een keer een avondje kunt vissen. ‘Breekt zo lekker de week’ en als je een beetje een plan trekt vaak nog succesvol ook!

De laatste weken was ik echter ook al een paar keer uit het werk op pad geweest. Iets eerder weg, vol gas naar de plas en dan had ik nog een kleine 45 minuten vistijd. Gekkenwerk eigenlijk, maar in dé periode van het jaar moet je gewoon veel uren maken voor die ene bak. Helaas steeds de verkeerde omstandigheden. Zon en rustig weer is wat je wil nu, maar zoiets hebben we niet gehad. De resultaten waren er dan ook naar…

Nu, in de laatste week van februari, begint de temperatuur dan eindelijk iets op te lopen en dus besluit ik een uurtje te snipperen. Na die vis van zaterdag ben ik vol goede moed, al zal het één dezer dagen ook wel weer gedaan zijn op de stek.

Om half vijf sta ik aan het water. Eigenbouw Fatboy gaat uiteraard direct weer aan de speld en het concentratiespelletje kan beginnen. Worpje, jerkbait laten afzinken. Paar haaltjes, even pauze, paar haaltjes enzovoorts. Worp na worp millimeter ik het talud uit. Waar wacht ik op? Liefst die megabeuker. Polsverstuikend en meedogenloos. Even zo vaak is het echter een lullig tikje. Maakt me niet zo heel veel uit, zo lang ik maar vast sla op dikke massa!

De sniper

Ik ben al een uur aan het gooien en de tijd begint te dringen. Als ik voor de 432ste keer de lijn slack en mijn jerkbait stil laat vallen (gekkigheid, ik tel ze echt niet…) zegt iets in me ‘slaan met die handel’. Geen idee waarom want ik voel eigenlijk niets. Toch hengst ik vol aan en tot mijn genogen krijg ik geen 100 gram hout in m’n snufferd, maar draait er een lekkere vette dame in het oppervlak. Dus toch! De sniper, koelbloedig, onopvallend en in één keer raak. De jerkbait is verzwolgen. Hoe kun je zoiets niet voelen?

De dril is kort. Beetje rollen en slaan voordat ik haar kan pakken. Beauty hoor! Niet zo zwaar gebouwd als die vis van zaterdag en zo te zien zelfs al deels afgepaaid. Ik handel het snel af en dan mag ze terug naar het talud. 99 Centimeter bij 10 kilo. Best lekker zo uit ’t werk!

Gewoon prachtig!

Gewoon prachtig!

Hier kun je er nooit genoeg van vangen!

Hier kun je er nooit teveel van vangen!

De aanslag

Ik neem mijn positie weer in op de plek waar ik de laatste vis haakte en begin opnieuw te gooien. Het water is werkelijk kraakhelder en het is geweldig om die jerkbait worp na worp uit de diepte het talud op te zien wiebelen. Twee meter voor de kant laat ik haar nog één keer stilvallen. Met een lang haaltje en voldoende slack slaat ze lekker ver uit en wiebelt verleidelijk met haar wulpse achterwerk. Een brute aanslag, iedereen mag het weten. Niet normaal zo lomp en onbehouden deze vis zich op de jerkbait stort. En dat allemaal recht voor mijn voeten! De dril is evenzo furieus, deze dame gaat echt volledig door het lint. Wat een verschil met de vorige vis!

De buikdreg zit met drie haakpunten vast. Kansloos verhaal en dus komt de kniptang erbij. Ik knip maar gelijk alle haakpunten eraf, wel zo makkelijk. Die dreg is vervangbaar, een snoekenkaak niet!

Na een snelle foto uit de hand mag ze weer verder. Krap 90 centimeter en al volledig afgepaaid! Zo snel kan het gaan hier. Halve week geleden arriveerde de eerste vissen en nu is het feest weer voorbij. Gelukkig mocht ik er even van meegenieten!

Terug naar de waterkant en gooien maar weer. Het gaat nu echt hard en begint licht te schemeren. Toch nog maar even doorgooien, ‘t is niet dat ze niet willen vandaag!

Snel weer terug

Snel weer terug

De macho

Als ik, een meter of tien verderop, de jerkbait weer zie aankomen wordt deze met veel allure aangevallen door een stoer ventje van een centimeter of 70. De macho van de plas en gezien de grote bijtwond op z’n flank soms wat te stoer voor de dames hier. Hij klapt zo onbezonnen op de jerkbait dat deze zo weer uit zijn bek stuitert. Ik geef snel een haaltje en de jerkbait doet precies niet wat ik wil… Schiet zo naar het oppervlak en blijft daar hangen. Tot mijn verbazing zwemt de macho er zo achteraan en hapt er doodleuk in! Ik sla de jerkbait echter zo uit de bek en de snoek schiet de diepte in. Hmmm…

Kort worpje er overheen. Twee haaltjes en KATONK! Ja hoor, is ie weer! Na een korte maar heftige dril laat ik de lijn slap vallen. Twee keer schudden en los, keurig! Mijn handen waren net weer op temperatuur…

Ik gooi nog een kwartiertje door maar dan is het echt gedaan. Moest ik er zaterdag uren voor gooien, vandaag is de vissessie al voorbij voordat hij echt begonnen is. Maar één ding is zeker, ik heb er van genoten!

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. jurian schreef:

  mooie vissen weer!
  maar nu al afgepaaid??

  gr. jurian

 2. Jesse Hebing schreef:

  Origineel verslag weer en prima resultaat!

  gr Jesse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *