Le Tarn 2013

Bij ons vertrek vroeg op zaterdagochtend vanuit Caspe is het weer op zijn zachtst gezegd ‘onstabiel’ te noemen. Kronkelende lichtflitsen in een elektrisch geladen lucht zorgen voor een prachtig schouwspel en begeleiden ons in de richting van de Pyreneëen die we zullen moeten doorkruisen om weer in Frankrijk aan te komen.

De rit is als vanouds weer van een ongekende schoonheid, het blijft toch gewoon een schitterend en ruig bergmassief, en het zal zo tegen een uur of 10 zijn geweest als we eindelijk weer wat vlakkere grond onder de wielen vinden. Ik stuur nog zo’n 2 uurtjes door en neem dan de afslag om richting het huis wat we voor de komende week hebben gehuurd te rijden.

We hebben dit jaar, net als vorig jaar, weer geboekt bij José en Colette die een prachtige Gite aan de oevers van de Tarn verhuren. Met een terras direct aan het water, een prachtig visbestand in de rivier, bestaande uit karper, meerval, blackbass, snoekbaars, snoek en allerhande witvissen is het een prachtstek om een gezinsvakantie te plannen.

De weg is bekend, de ontvangst is meer dan hartelijk en na de nodige inkopen start ik al snel de boot om een fraaie stek die het jaar ervoor ook zeer productief was aan te voeren. Ik begin met 5 kilo pellets en 5 kilo 24 mm boilies flink verspreid te voeren over zeker zo’n 100 meter. Het idee is om de vis flink te laten zoeken zodat het niet al teveel uitmaakt waar ik de hengels drop.

De rivier wordt voornamelijk bevolkt door langgerekte en woest vechtende schubkarpers met af en toe een spiegel als witte raaf er tussendoor. Grote vissen zitten er zeker, zoals vorig jaar bleek toen Bas een mooie vis van 23 kilo wist te netten, maar je moet flink voeren en aantallen knallen om ze te bereiken.

double run

Als ik in het begin van de avond de hengels inleg knalt al snel de eerste er vandoor maar weet ook een voorbijrazende speedboot de lijn feilloos te vinden. Meestal heb je er niet zoveel last van maar deze moest persé door de lijn heen terwijl hij me gewoon zag staan en dus help ik hem nog maar een beetje door even de spoel open te laten. Een dik uur later ligt de man nog lijn te knippen midden op de rivier. Aangezien de rit nog flink in de benen zit draai ik de stokken in en steken we de BBQ aan waarna ik vroeg het bed in duik. Laat het voer zijn werk maar doen !

De andere ochtend liggen er al snel 3 stokken op de voerplek en de vis is los ! In hoog tempo vangen Bas en ik dik 20 vissen en diverse dubbel runs en zelfs een triple run zijn een feit. Blijkt dat de vissen de week ervoor net tegenover het huisje zijn afgepaaid. Overigens is dat ook wel te zien aan de vissen want de meeste zijn behoorlijk leeg bij soms fikse lengtes.

DSC_0032 DSC_0135 DSC_0140 DSC_0157 DSC_0234

Na een dagje maken we de balans op en constateren we dat het vangen van dikke vissen lastig zal gaan worden met het enorme aantal uitgehongerde vissen op de stek. Voor een grote vis heb je toch vaak net wat meer rust nodig en dat zie ik nog niet gebeuren. Om te kijken of we iets af kunnen dwingen verdrievoudig ik de voerhoeveelheid door 10 kilo mais, 10 kilo pellets en 10 kilo boilies te voeren.

De andere ochtend begint rustig, ik krijg 1 beet en daarna valt het stil. Je zou bijna denken dat de vissen allemaal vol zitten :) Toch verteren ze de boel dan heel snel want in de middag gaat het weer los en is het zo mogelijk nog gekker dan de dag ervoor. De tel houden we inmiddels niet meer bij maar deze dag vangen we zeker meer dan 25 vissen waaronder een mooi klein en dik meervalletje voor Bas.

DSC_0794 DSC_0799 DSC_0822 DSC_0850 DSC_0876 DSC_0894 DSC_0899

Omdat ik tijdens het uitvaren al diverse malen langgerekte signalen zie op de visvinder haal ik bij de supermarché een kilootje inktvis op en vaar ik een vierde hengel uit met een circle hook montage en een flinke dot inktvis op de hair. De derde dag gaat deze hengel dan ook te water en binnen het halfuur vertrekt de stok al. Samen met Bas spring ik in de boot en drillen we de vis af terwijl op de kant Anita en Fleur met 2 inmiddels ook vertrokken karperhengels in een vervaarlijke curve staan. Om de zaak niet helemaal uit de hand te laten lopen dril ik de vis die circa 1 meter 60 zal zijn strak af en vaar ik snel naar de kant waar 2 schubkarpers snel worden onthaakt en de meerval even op de foto mag.

DSC_0911 DSC_0915 DSC_0935 silurus thelife

De rest van de week besluit ik om een 2e stok uit te leggen op meerval en 1 karperhengel minder te vissen. Het begint namelijk bijna op werken te lijken en het is tenslotte vakantie. Dat levert nog tientallen karpers op maar geen meerval meer. Ik los nog 1 goed aanvoelende meerval die helaas vrij snel losschiet en daarna geven deze niet meer thuis.

We sluiten uiteindelijk onze vakantie af met een ongeloofwaardig aantal karpers waarvan diverse langer dan 1 meter zijn maar de zwaarste nooit boven de midden 30 pond uitkomt. Per saldo niets om over te klagen :)

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Dimitrie schreef:

  Beste kun je wat informatie geven waar je de nodige premies haalt. Ik heb geboekt voor 2de week van Jullie.
  Dank u.
  Mvg Dimitrie

 2. Martijn schreef:

  Hoi Hendrik,
  Wat gaaf zeg!een heerlijke plek ook! Vorig jaar met mijn twee kleintje en vrouw naar de Lot geweest. moest aan wat kindvriendelijk denken ivm de jongste van 1. Zou u mij misschien aan het adres en gegeven s van het huisje bij deze mensen kunnen helpen? Lijkt me erg gaaf een x le tarn. Gr Martijn

 3. rob boekelmans schreef:

  Hoi Hendrik,

  Leuk verslag en leuk zo met jou kinderen ze genieten en goed van zo te zien zal wel in het bloed zitten. Groeten vanuit het zonnige de zonnige bloemen riviera italie

 4. Roel schreef:

  HJ, idd een prachtige rivier om te vissen, je zat op een super stuk rivier, wat een aantallen !! Een week eerder, 700 meter stroomafwaarts brachten 3 lange sessies slechts 4 vissen op de kant: 2 brasems, een karper en een leuke meerval, maar de Tarn is zeker een aanrader ! Gr Roel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *