Een kwartet prachtige snoekbaarzen!

Fireball montage met elastiek

Michel en ik besluiten er nog een keer voor te gaan. Het water waar we vorige jaren na de opening altijd grote snoek vingen, levert dit jaar veel grote snoekbaars op; op zich een goed teken. Maar toch moeten de “groenjassen” ook ergens uithangen en dat gaan we vandaag nog maar een keertje uitpluizen.

Ons plan is vandaag vroeg op dit water te beginnen en later op de dag te verplaatsen naar groot water om daar te gaan verticalen op snoekbaars. De verwachting is namelijk dat de wind ’s middags helemaal gaat liggen. Om vijf uur staan we op de trailerhelling en maken we de materialen klaar. Aasvissen in de bun, takeltjes aan de hoofdlijnen en de koffie warm. Vissen in de zomer is leuk want je hebt lange dagen, maar eerlijk is eerlijk, zo vroeg je bed uit vind ik altijd wel een opgave…… En het is ook nog fris deze ochtend dus de pakken gaan aan deze keer. Al snel zijn we op de eerste stek en we besluiten te vissen met een aasvis gesleept onder de dobber, strak afgesteld vlak boven de bodem en op de andere hengel een medium size shad die we werpend gaan vissen rondom de boot. Dit heeft de vorige keren leuk vis opgeleverd. Michel vist met een Shimano Clarus van 2,55m. Een hengel die hij in Amerika heeft gekocht om tijdens zijn laatste zalmtrip te gebruiken maar die voor dit werk werkelijk geweldig is met een relatief soepele topactie en een stevige body. Startdiepte waarop we vissen is ongeveer 3,5 meter op de rand van een talud.

Ik schenk een kop koffie in en werp een paar keer mijn shad. Op dat moment hoor ik mijn molen aflopen op de dobberhengel. Ik gebruik zelf als molen de Shimano Symetre 4000FI met een vrijloopsysteem. Deze stel ik zo af dat tijdens het slepen nèt geen lijn afloopt; een vis die toeslaat voelt dan geen enkele weerstand. Het voordeel van deze vrijloopknop is dat je bij het opnemen van de hengel alleen die knop vast hoeft te zetten om in de gevechtsstand te komen. Ik neem de hengel op en zoek contact met de vis. Het voelt goed zwaar bij het zetten van de haak en de vis laat er ook geen gras over groeien. Duidelijk geïrriteerd neemt hij lijn en zwemt van links naar rechts door het water. Na een korte stevige dril laat de eerste vis van de dag zich zien; een mooie snoek die 87cm blijkt te zijn. Prima start!

De eerste van de dag

.

Toch blijft het hierna lang stil en we besluiten een talud op te zoeken waar de onderkant veel dieper is. Hier vissen we de aasvissen onder de dobber opnieuw aan de bovenkant op 3,5 meter maar gooien we de shads de diepte in, richting zeven tot acht meter water. Vervolgens “tikken” we de shads omhoog het talud op. Het risico is wel dat je dan makkelijker vast komt te zitten. Het voordeel is dat je continu superdicht langs de bodem vist. Het duurt niet lang of ik krijg een flinke tik op de shad. Die hangt! Het bekende bonken op de hengeltop volgt en een mooie snoekbaars van 73cm belandt al snel in de boot.

De eerste van een mooie serie

.

Hierna blijven we eigenlijk op deze manier doorvissen. En niet zonder succes. Ik land nog een 70cm snoekbaars en Michel weet een zeventiger snoek te landen. Ook missen we nog een paar vissen op de aasvis. Vreemd genoeg worden die fel gegrepen en verdwijnen in de diepte maar ook weer snel losgelaten. Het lijkt toch dat eerder agressie dan vraatzucht de aanbeten veroorzaakt en dan ben je met een shad gewoon sneller dan met een aasvis om aan te slaan. Grote snoek laat zich helemaal niet zien deze uren.

Dan volgt een uurtje later de beuk van de dag. Ik gooi mijn shad weer de diepte in en tik deze los van de bodem. Een enorme klap volgt en de vis hangt gelijk en neemt lijn. Woest vechtend probeert de vis te voorkomen dat hij omhoog komt en even denk ik toch die snoek te pakken te hebben. Niets is echter minder waar; opnieuw een prachtige snoekbaars belandt in het net en deze blijkt precies 80cm te zijn. Een prima dag zover en we besluiten daarom om hier vandaag te blijven en niet te gaan verticalen.

Prachtige vis op diep water

.

Het valt echter toch stil midden op de dag. En ook het slepen op heel ondiep water levert behalve opnieuw een zeventiger snoek voor Michel niets op. Om een uur of drie gaan we daarom terug naar de plek waar we eerder de andere vissen hebben gevangen. Het is ondertussen volkomen windstil geworden en dat geeft ons de mogelijkheid om deze plek helemaal uit te “millimeteren”. Michel monteert een fireball in plaats van een dobber. Om de inhakingskans te vergroten gebruikt hij een elastiekje dat hij rond de aasvis vindt waarin hij losjes de staartdreg hangt. Hiermee is bij een aanslag de dreg direct los van de aasvis en heb je ook drie in plaats van twee haakpunten “op scherp” staan.

Fireball montage met elastiek

.

We varen hetzelfde spoor langs op de GPS als tijdens de ochtend. En het duurt niet lang of Michel krijgt een beuk op zijn fireball hengel. En de vis hangt ook gelijk. Deze vis komt van ondieper water en het blijft toch altijd spannend om zo’n grote vis zo relatief dicht onder je hengeltop te haken. Met wat kunst- en vliegwerk, ook om de lijnen van de andere hengels te vermijden, halen we de vis in de boot. Opnieuw een prachtige snoekbaars, 76cm deze keer!

76cm op de fireball

.

Ondertussen is het rond vijven en hebben we dus een twaalf-uurs visdag achter de rug. We zetten er een punt achter. Gemiddeld hebben we elk uur een aanbeet gehad wat op dit water op zich goed is. Opnieuw geen grote snoek, maar wel een prachtig kwartet snoekbaarzen van 70, 73, 76 en 80 cm en nog drie snoeken. Ik blijf dit toch heel leuk vinden; allerlei technieken inzetten om vis die niet echt los is te pakken te krijgen. En deze keer waren het opnieuw de shads die het het beste deden en dan deze keer ook op dieper water. Met als aanvulling dat het materiaal aan boord bij Michel ons in staat stelde heel gecontroleerd op de juiste locaties en dieptes te vissen. Ik ben er zeker van dat dat vandaag veel heeft bijgedragen!

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Arno schreef:

    Mooie volle vissen. Hoe ik ook mijn best deed, ik kon enkel groenjassen vangen. Fireball en shad, het deed de glasogen niets… raarrr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *