Pain, no gain

Nog vol goede moed

Gisteravond even een paar uurtjes vissen met Synco Bandsma uit Zutphen. Synco had een paar aasjes voor me besteld en we gingen het nuttige met het aangename verenigen door er een paar uurtjes vissen op de IJssel aan vast te knopen.

De avond begint traag, het duurt lang voordat ik de eerste beet krijg (een komkommer op een geworpen shadje) en we vissen langzaam terug vanaf een bovenstrooms gelegen stuk rivier naar de trailerhelling.

Nog een paar goede kribjes uitwerpen en dan het schemerdonker invissen voor de ingang van een haven. Daar komt dan meestal wel een visje uit.

Als we een kribje uitwerpen waar ik wel eens een paar keer barbeel heb gevangen op kunstaas zie ik Synco na een paar worpen aanslaan na een ‘aparte’ aanbeet. Het is dan 20:45 en wat er ook aan zijn shad is gaan hangen het lijkt groot te zijn want met donderend geweld speert het de krib uit en de stroming in.

Ik kijk het even aan maar na 30 seconden is de helft van de 100 meter die op het 1000 molentje staan wel verdwenen en aangezien het er niet naar uitziet dat de run gaat stoppen dus snel het anker lichten en erachteraan. Dit is zo’n vis die je vanaf de kant of vanuit een vast punt niet gaat vangen zo is meteen wel duidelijk

In eerste instantie zijn ‘karper’ ‘barbeel’ ‘meerval’ de possible suspects maar na een half uur zijn we het er wel over eens… er hangt een dikke meerval aan het spro verticaal stokje.

Nog vol goede moed

De vis blijft diep en zwemt met de zo kenmerkende kikkervis slag zwaar en diep over de bodem. Synco weet absoluut geen indruk te maken op de vis wat ook lastig zal worden met een 30/100 FC onderlijntje en 10/100 powerpro.

De kilometerborden op de rivier gijden langs ons heen en de tijd tikt door. Ik film wat, maar ja het filmen van een kromme hengel en een tikkende slip is na een half uur ook niet lollig meer. Komt nog bij dat we een dik uur in de wedstrijd nog absoluut niet het idee hebben dat we vorderingen maken.

Om circa 22:30 duikt de vis een krib in om daar op de bodem te gaan liggen. Flink druk zettend door de molenslip te blokkeren weet Synco de vis met regelmaat een meter omhoog te krijgen maar met evenzoveel gemak gaat de vis weer naar beneden. Ik schiet wat foto’s van het signaal van de vis die op de dieptemeter en op de Side Imaging met regelmaat zichbaar is.

Zo dichtbij en toch zo ver weg

De hele gang van zaken tot nu toe geeft maar weer aan dat er een ondergrens is aan hoe licht je materiaal kan zijn als je op grote vis gaat vissen… met dit speelgoed maak je op een stromende rivier in ieder geval geen indruk op een meerval.

Geen centimeter van de plek af te krijgen

Als we een uur ! in de krib hebben gelegen en een uur lang vruchteloos hebben liggen touwtrekken waarbij de meerval ook nog een deel van zijn maaginhoud uitkotst, vindt de meerval het wel mooi geweest. Langzaam cruisend door de stroomnaad gaan we weer verder stroomafwaarts als ik het ‘geplof’ van een vrachtschip aan hoor komen. Niet echt een droomscenario wat mij betreft, een meerval die tamelijk ongecontroleerd richting midden van de rivier gaat en een tegemoetkomend vrachtschip op een inmiddels donkere rivier….

Buigen of barsten dus en ik zet de motor in zijn achteruit en duik een kribvak in terwijl Synco de vis achter zich aan trekt. Alles gaat goed en in het kribvak zie ik dat het behoorlijk ondiep is, ca 1 meter. Zou mooi zijn als we de vis hier over de taludrand kunnen krijgen dan kunnen we haar hier misschien ‘beachen’. Vruchteloos proberen we dit enkele minuten wanneer de vis wederom de stroming induikt.

Beiden hebben we geen idee hoe groot de vis is die eraan hangt en er zijn dan ook 2 scenario’s, ofwel we hebben er een monster aanhangen ofwel de vis is vals gehaakt. Dat laatste lijkt overigens niet het geval aangezien de vis vrij recht onder de hengel blijft en je ook de zwembewegingen goed ziet in de lijn die door het water snijdt. Ook zeilt de vis niet weg zoals je vaak ziet bij vals gehaakt vissen. Wat gelukkig wel opvalt is dat de runs steeds korter worden en we ook vaker wat luchtbellen zien die overduidelijk van vriend siluris afkomstig zijn.

Verder drijvend richting Zwolle zet Synco nog een paar keer maximaal druk en rond 23:45 zien we de eerste glimp van de vis…. het is een meerval van ca 1,40 à 1,50 die de hoofdhaak van de shad in de zijkant heeft net achter de kop. Toch een vals gehaakte vis dus.

Met een handschoen aan doe ik een greep richting vis maar deze peert er meteen weer vandoor. Op de kop tikken wil ik in principe zo min mogelijk doen omdat elke run die volgt door de stromingsdruk gewoon weer minimaal 5 minuten duurt. Het plan is dus grijpen en handworstelen deze vis.

Na enkele minuten zien we de vis weer die bij een poging om haar te grijpen er weer van tussen gaat. Als de vis voor de derde keer boven komt raak ik haar even aan aan de zijkant van de kop, hopend om een duim achter de kaakrand te krijgen maar daar is ze niet van gediend en bij de run die ze daar neemt zie ik opeens de hengel terugveren. De lijn is gebroken net boven de molen, we zien zo snel niet waarom maar waarschijnlijk door overbelasting o.i.d.

Ik kijk op mijn horloge en zie dat het na middernacht is. Blij zijn we dat we de vis gezien hebben anders hou je toch altijd het idee dat je een monster verspeelt hebt maar wel jammer dat er geen foto van de vis is.

Om 01:00 duik ik moe in mijn bed met het vooruitzicht dat de wekker weer vroeg zal gaan. Dat is dan wel jammer, maar ik had het niet willen missen

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  David,

  Nope, dat is niet daar.

  In de tussentijd ben ik in Caspe en op de Tarn geweest, in .nl voornamelijk andere vissoorten.

  HJ

 2. David schreef:

  Is dit bij het strand van de marshaven/jachthaven? En hebben jullie in de tussentijd nog specifiek op meerval gevist?

 3. sander ossevoort schreef:

  leuk samen gevat, echter is een haak achter de kop van de “glanis” niet direct een bewijs dat deze vals gehaakt is, heb het zelf vaak zat gehad dat de haak ergens boven op de kop aan te treffen was terwijl een voorafgaande uber klap toch echt wel het geval was, en dan trollend wel te verstaan…

  maakt achteraf niet meer zo heel veel uit natuurlijk maar toch…

  groetjes sander

 4. Paul van Dijk schreef:

  Mooi verhaal,

  Ik vis daar vaak zelf en heb diverse kleine meervalletjes gevangen. Ik droom altijd nog een keer van zo’n grote.
  Dat moet dit jaar gaan gebeuren.

  gr. Paul

 5. Synco schreef:

  Vind je het erg als ik die even oversla?

 6. Roel schreef:

  Wat een verhaal ! dit moet een NL record visdrillen zijn

 7. John schreef:

  Op 18 juni is het NK touwtrekken, misschien wat voor Synco? Hilarisch dit. Gr. John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *