Soroya dag 5, Dutchanglers-beroepsvissers: 1-0

Savage gear sandeel
Deze zou ik zeker weer meenemen...

Vandaag is er weinig wind zijn de voorspellingen. Daarom zijn we al vroeg uit de veren om er een lange dag van te gaan maken. Om zes uur zijn we op en maken we de boten en materialen klaar. Als eerste gaan we naar een stek verder op zee waar we de dag ervoor ook goed gevangen hebben. Dat is ongeveer een half uur varen, dus ongeveer 20 kilometer.

Daar aangekomen blijkt het inderdaad perfect te zijn. Weinig golven en weinig wind waardoor we rustig op de stroom mee kunnen driften, zeker met de driftzak buitenboord.

driftzak

Driftzak, essentieel in deze omgeving

En al snel beginnen we ook vis te vangen. We vissen op een diepte van ongeveer 50 tot 60 meter en het mooie is dat niet alleen op de bodem maar ook op half water de vis aanbijt. We draaien dan ook rustig onze Savage gear Sandeels en Cutbaits terug naar boven na het bereiken van de bodem en dan komen de aanbeten vanzelf, letterlijk. We vangen de ene vis na de andere en er is er geen een die kleiner is dan 70cm, fantastisch!

soroya kabeljauw

Torpedo

soroya kabeljauw

Dikke torpedo

soroya kabeljauw

Authentiek zeeplaatje met zeemeeuw!

We beginnen ook formaat van de vis aan de aanbeten te herkennen; tot 80 cm hangt zwaar aan de lijn, tot 90cm neemt een meter lijn van de spoel en alles boven een meter rost een meter of 5 tot 10 van de spoel af! Alles nog groter dan dat doet dat een paar keer. Heerlijk! Ik weet al snel een dikke vis te haken en die blijkt bij nameten ruim een meter te zijn. Ook Michel doet hetzelfde en Adriaan weet op zijn beurt ook een paar fraaie grote kabeljauwen aan boord te krijgen. Af en toe moeten we zelf rust nemen omdat de armen gewoon moe worden van de potjes touwtrekken die we aan het doen zijn. Dit komt natuurlijk ook omdat we er een sport van gemaakt hebben om zo licht mogelijk te vissen, dus: verticaalhengeltjes, lichte spinstokken en molens opgespoeld met 15/00 powerpro of Berkley tracer braid. Hilarische taferelen.

soroya kabeljauw

Prachtige kabeljauw

soroya kabeljauw

Je kan je er achter verschuilen!

Het is alleen wel erg koud vandaag en om weer even op te warmen stel ik voor even te pauzeren in een baai in de buurt, in het zonnetje. Heerlijk rustig in de prachtige omgeving, omringd door eidereenden en regelmatig papegaaiduikers vissen we ook daar rustig door. De vis is niet zo groot als op zee maar net zo fanatiek. En wat mooi is is dat we daar een ander soort kabeljauw vangen, zogenaamde kelp-kabeljauw. Een prachtige dieprode vis.

kelp kabeljauw

Prachtige kelp kabeljauw

kelp kabeljauw op yasei

Gevangen op licht materiaal, prachtig!

Ook in de andere boot wordt goed gevangen, meerdere metervissen komen daar aan boord en HJ weet opnieuw twee vissen boven de 1m20 te landen. Wat er zelfs toe leidde dat een lokale beroepsvisser vlakbij hen ging liggen om ook te proberen aan de vis te komen. En zelfs met zijn automatische pilker-machine lukte het hem niet om zijn vis te vangen. En natuurlijk werden onze vissen pontificaal met een dikke plons teruggezet om de pret bij ons aan boord groter te maken en bij hem iets minder :-). Dutchanglers – beroepsvissers: 1 – 0.

soroya fishing

Hangen!

soroya fishing

veel mooier wordt het niet

soroya fishing

kabeljauw op firetiger Cutbait

soroya fishing

Nog een beste voor HJ

De tijd vliegt op deze manier. Op een gegeven moment valt het toch wat stil, dit lijkt samen te gaan met de getijden. Er moet wat stroming in het water blijven zitten. Eigenlijk is dat universeel over de hele wereld; stroming is goed voor de vangsten! We gaan daarom op zoek naar nieuwe stekken. Wij proberen het wat verder op het water, tot dieptes boven de 100 meter. Los van het feit dat het geen pretje is om een zwaar stuk aas 100 meter of meer op te takelen krijgen we er ook geen aanbeten. We bellen daarom met de andere boot en die hebben figuurlijk gezien “beet”! In een baaitje vlak bij de kust hebben ze een stek gevonden waar de kabeljauw opgestapeld lijkt te liggen, drie hengels tegelijk beet, elke keer weer! Ook wij varen daar snel heen en weten op onze beurt daar ook weer lekker vis te vangen.

Zo vissen we naar het einde van de dag toe. Opnieuw zijn we ongeveer 12uur op het water geweest en hebben we fantastisch gevangen. Uitgeteld vallen we neer in het huis. Met gloeiende hoofden en een hoop mooie verhalen. En een aantal Sandeels die letterlijk afgekloven zijn, wat een topaas is dat toch!

Savage gear sandeel

Savage Gear Sandeel, na enkele honderden kabeljauwen redelijk afgekloven

Na snel wat gekookt te hebben is het weer tijd om te gaan slapen. Een dag op zee is sowieso vermoeiend, maar belangrijker nog: morgen de laatste visdag! Ik ben benieuwd, er wordt meer wind voorspeld.

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  HCD….

  De lengte van die vis was 1 meter 22…. maar doordat ze nog mooi gevuld is oogt deze vis groter.

  Inmiddels zijn er grotere gevangen maar daarover meer in het verslag van dag 7

 2. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  Heilbot zat nog niet echt onder de kant…. 2 visjes gevangen en verder wel paar keer geprobeerd maar zonder echte actie.

  Of die goudkabeljauwen hetzelfde smaken ? Ik heb werkelijk geen idee

 3. Volkmar schreef:

  Nog nooit gezien zo’n ‘goudkabeljauw’! Net zo lekker als het origineel? :) Prachtige bakbeesten ook weer in dit verslag! Weinig heilbotactie dit keer? Of gewoon niet op gevist?

  Groet,
  Volkmar

 4. Roel schreef:

  Jongens, wat is er gaaf gevangen, proficiat ! goede reis terug – dit zorgt er wel voor dat de kriebels voor Juni in Lyngen nu wel erg beginnen te komen (hopelijk met iets minder hagel in de boot)

 5. hcd schreef:

  Hoi Zeerovers
  Wat ik zo af en toe voorbij zie gaan met de foto’s zijn dat bijna onderzeeboten zo groot!!
  HJ wat was de lengte van de vis op deze site? volgens mij heb je Michiel nu overtroffen in lengte, terwijl ik van tevoren M. de meeste kans gaf .
  Sterkte en behouden terugreis !
  HCD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *