Wicked tuna in zuid frankrijk

In 2014 tijdens de familievakantie aan de Tarn in Zuid Frankrijk zoek ik contact met Samuel Elgrishi die als visgids opereert op de Middellandse zee en zich heeft gespecialiseerd in het gidsen op blauwvin tonijn. Mijn idee om een dagje die kant op te rijden om het eens te proberen wordt alleen door Samuel ontraden omdat het volgens hem op dat moment lastig is om succes te boeken.

We chatten wat via facebook en volgens Samuel is de betere tijd September / Oktober. Niet veel later, terug in Nederland, besluit ik om in de herfstvakantie met het gezin een week die kant op te gaan en er meteen een paar dagen vissen tegenaan te gooien.

De afspraak met Samuel is snel gemaakt en een accommodatie is ook snel gevonden. In eerste instantie hadden we het idee om per vliegtuig die kant op te gaan maar dat blijkt met zijn vieren nog niet heel gemakkelijk te gaan en het loopt ook al snel in de papieren dus we besluiten om toch met de auto te gaan, niet in de laatste plaats omdat we zo ook nog de nodige spullen mee kunnen nemen.

Als ik enkele weken voor vertrek een avondje zit te karperen met Michel Rijnberg, geeft hij aan ook wel zin te hebben om aan te haken. Via de mobiele telefoon worden er wat vluchten gecheckt en binnen no-time is e.e.a. geregeld. Michel zal 2 dagen meevissen op zondag en maandag en ik heb dan nog een extra dag op woensdag geboekt.

hj-frontaal

Na een voorspoedige reis komen we zaterdag in het gehuurde appartement aan waar we diezelfde avond de barbeque nog aansteken. Michel arriveert niet veel later in een gehuurde auto en haakt gezellig aan. In de avond heb ik nog even contact met Samuel waarbij we constateren dat de weerberichten voor de zondag er niet heel veelbelovend uitzien. Toch spreken we af om 07:00 in de haven van Canet en Rousillon om in ieder geval de materialen even door te nemen en een bak koffie te drinken.

De andere ochtend is de weersvoorspelling helaas geheel uitgekomen en treffen we Samuel in de haven van Canet waar we onder het genot van een paar bakken koffie en wat croissants kennis maken en de materialen doornemen. De meegebrachte materialen worden goedgekeurd en we testen wat knopen en leren er en passant ook nog een paar van Samuel. De vooruitzichten voor de maandag zijn gelukkig wat beter en we spreken dan ook af om het een dag later weer te proberen. De rest van de zondag genieten we heerlijk van de zon en het strand.

Tuna Madness

Op maandag zijn we al vroeg present in de haven van Canet. Samuel arriveert niet veel later en al snel zijn we onderweg richting de stekken die allemaal in de richting van Spanje blijken te liggen. Met de Pyreneeen in de achtergrond varen we op snelheid langs de kust en binnen no time zien we de eerste school tonijn. Het blijkt nog een hele kunst te zijn om de scholen die zich telkens razendsnel verplaatsen goed te benaderen. Onze schipper is hier overigens zeer bedreven in en we krijgen al snel een eerste kans om de school aan te werpen met een stickbait.

jagende tonijn

Michel en ik vissen beiden met een twinpower 10000SW en een GT hengel en dat blijkt niet eens overdreven te zijn. Dat blijkt namelijk al snel als ik na een paar worpen een eerste tonijn weet te haken. De gehaakte vis speert er volle kracht vandoor en stopt pas op het moment dat ze bij de bodem is. Hierna begint een zwaar gevecht wat ik na een minuut of 10 in mijn voordeel weet te beslechten. Verbazingwekkend genoeg is de vis niet heel veel zwaarder dan een kilo of 20.

hj-tonijn

Ook Michel haakt niet veel later een mooie vis en dat blijkt het startsein te zijn voor een doldwaze dag vol actie. We scheuren als een malle over de Middelandse zee zoekend naar duikende vogels of springende tonijnen. Het blijkt deze maandag een werkelijke topdag te zijn want niet alleen komen we continue binnen werpafstand van een school blauwvintonijnen we weten er ook heel wat te haken.

Toch gaat niet alles goed aangezien Michel een grote vis lost die naar schatting toch de 60-80 kilo wel zou moeten halen, afgaande op de dril. Ook ik los een grote vis die gehaakt wordt op een popper maar na een dril van dik 20 minuten toch losschiet. Heb ook nooit het idee gehad dat ik al in de buurt was van de eindstreep bij deze vis.

P1210404

Qua visserij heeft de tonijnvisserij alles in zich wat je maar kan wensen. Je bent continue in beweging, veel actie waardoro het geen moment verveeld. Het aanwerpen van de school luistert best nauw en de manier van binnenvissen ook. Heb je een keer de slag van de dag te pakken dan is het soms haast te simpel. De andere kant van de medaille zien we deze dag ook als we midden in een enorme school tonijn liggen die als een malle aan het jagen zijn maar we nooit een beet weten te krijgen. Uiteindelijk sluiten we de dag af met 16 tonijnen en nog een hele partij lossers.

michel tonijn

tonijn_550

Tijdens de terugrit naar het appartement is de geur die in de auto hangt niet te harden. Een hele dag tonijnenknuffelen heeft onze kleding en vooral de geur ervan geen goed gedaan. Ook de rest van de familie Verheij moet even de neus dichtknijpen bij onze binnenkomst en we besluiten dan ook om de kleding snel naar buiten te kieperen. Een douche en schone kleren verder voelen we beiden pas hoe moe we zijn. Het licht gaat die avond dan ook vroeg uit.

Woensdag blijkt dat het niet altijd feest kan zijn als ik nog een dag te vissen heb maar dit keer alleen. Michel is inmiddels weer terug naar huis en ik vis de hele dag voor uiteindelijk 2 vissen en 1 losser. We zien domweg minder vis en de vissen die we zien zijn lang niet zo fanatiek als op de maandag. Het kan dus verkeren zoals eigenlijk altijd in de visserij.

Details:

Ik heb de reis geboekt bij Samuel Elgrishi van Rousillon Fishing (http://www.roussillonfishing.com/) Een gedreven visser en gids die meer dan kundig is. De boot waar je uit vist is perfect voor deze visserij, veel ruimte op het dek, goed gemotoriseerd en behoorlijk stabiel. Daarnaast voorziet hij je van alle materialen en hoef je dus niet persé zelf spullen mee te nemen.

De beste tijd om te vissen is in het voorjaar (April / Mei) en in het najaar (September / Oktober) De kosten liggen zo rond de 500 euro per dag wat vrij redelijk is, zeker als je het met meerdere mensen kunt delen.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Michiel schreef:

  Dank je voor de info!

 2. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  Hoi Michiel,

  Wij visten met circa 80LBS lijnen. Qua lengte zal er zo’n 200 meter op de spoel hebben gezeten.

 3. Michiel schreef:

  Leuk man, zo dicht bij huis! Mooi om te zien dat er flinke tonijnen zitten in de Mediterranee. Wat voor lijn hebben jullie hiervoor op je molens gespoeld en hoeveel? Groeten! Michiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *