Een voorn van 130 gram

Het winnende net 17.350 kg

Wat doet een voorn van 130 gram op deze site zul je je afvragen? Een site gevuld met de ene vis nog mooier en groter dan de ander en dan zo’n pietluttig voorntje. Ik zelf was er in eerste instantie ook niet blij mee.

Ik viste de voorjaarscompetitie van HSVOG Almere, had al een bliek gevangen en daarna deze voorn. Om me heen werden al een paar mooie brasems gevangen en dan tellen deze kleine visjes niet echt mee. Op een gegeven moment kreeg ik vlot achter elkaar een aantal aanbeten, een teken dat de vis op de voerplek aanwezig was, maar ze waren nog heel voorzichtig. Ik viste op dat moment met een 12/00 haaklijn en haakje 12 en een onderlijn van rond de 70 cm. Uit het niets werd de top 90° getrokken en even voelde ik een log gewicht aan de andere kant, daarna het kenmerkende kopschudden en gelijk erna de gewichtloosheid sh*t, zal toch niet weer zo’n dag worden? Snel inhalen…haak compleet recht?

Dus nieuwe lijn erop, maar nu een lijn van 14/00 met haak 10. Hup…2 casters en 2 maden erop en ingooien, ietsies strak draaien,  direct weer een tik. Maar na 30 seconden rammelt de top en kan ik de eerste dikke brasem landen, dat is lekker. Marco belt…hij heeft al 3 dikke brasems in het net en om hem heen wordt niet veel gevangen. Ook bij mijn buren is het stil gevallen, dit terwijl ik nog steeds volop aanbeten krijg. Ik heb grote moeite om te beslissen wanneer aan te slaan, soms ben ik te snel en los ik een vis en zelfs met haak 10 heb ik een keer haak breuk en ook een keer lijnbreuk. Ik besluit het drastisch om te gooien en monteer een 18/00 onderlijn en een haak 8, 2 casters, 2 maden en een caster ervoor moeten het nu gaan doen. Marco belt nog een keer hij heeft zijn 4e platte in het net, mooi voor hem maar nu moet ik echt aan de bak. Ik krijg nog steeds aanbeten maar moet deze nu verzilveren.

De eerste worp met de dikke lijn levert binnen 2 minuten nog een bliek op en daarna worden er in rap tempo 7 gigantische brasems geland. Mijn nieuwe handgebouwde feeder staat elke keer mooi parabolisch, meer aas op de haak heeft de brasem blijkbaar over de streep getrokken en is gulziger gaan azen wat prachtige aanbeten oplevert. Net voor het einde van de wedstrijd bel ik Marco nog even, hij heeft ook lekker gevist en in totaal 7 brasems gevangen. Het is tijd voor de weging. Als 5e ben ik aan de beurt en laat de schaal tot 17 kilo en 350 doorslaan, niet slecht. Bij Marco stopt de teller op een dikke 15 kilo ook een prachtige vangst.

Het winnende net 17.350 kg

.

Veel collegavissers hebben ergens tussen de 2 en 6 kg gevist, waardoor mijn hoop op de overwinning gestaag toeneemt. Bram die op stek 2 zit biedt ruim 8 kg ter weging aan, wat hem tot dan op plaats 5 brengt en dat is lang niet verkeerd als je bedenkt dat Bram nog nooit een wedstrijd heeft gevist en hij een handicap heeft, waardoor hij lang niet zo snel kan handelen als een ander. TOP gedaan Bram! Als laatste is Edwin aan de beurt om zijn vis te laten wegen. Terwijl hij zijn net uit het water trekt slaat bij mij de twijfel toe. Dit zou wel eens meer kunnen zijn… De digitale weger geeft uitsluitsel en geeft 17 kilo en 230 gram aan…YES…

Nummers 1,2,3

.

Ik besef me dat mijn 130 grams voorn vandaag de doorslag heeft gegeven. Maar het belangrijkste vind ik dat ik sinds tijden weer eens lekker heb gevist en ook Bram een leuke dag heeft gehad.

Ben Hakstege

Hieronder nog een stukje hoe Bram zijn wedstrijd heeft beleefd:

Voor mij was het mijn eerste viswedstrijd ooit. Al vis ik al ruim 10 jaar, dat was niet per se competitief, tot afgelopen zaterdag. Ben had me uitgenodigd of ik mee wilde doen en dat leek mij wel wat. Dus die ochtend sta ik om 06:30 mijn spullen bij elkaar te zoeken: hengeltje, korfjes, hengelsteun, voertje en een krukje: off we go. Om 07:15 werd ik geloot in vak 2, dus daar ging ik m’n spullen neerzetten. Daar was ik om 07:30 mee klaar. En toen zag ik de anderen om mij heen met grote viskisten, voerbakken, honderdduizend verschillende standaards enzovoort enzovoort. Maar goed, mijn hoop was gevestigd op 1 Shimano Speedmaster picker van 2.70m en een tuinkruk. Na 1,5L koffie kon de wedstrijd om 08:30 eindelijk beginnen. Dankzij mijn handicap kan ik niet zover gooien als anderen, en daarom viste ik ongeveer halverwege de vaart. Aanvankelijk waren de vangsten niet echt denderend. Er kwam wel een voorntje binnen maar het kon zeker beter. Na een hoop schakelen in onderlijnen, aas, korf etc, kwam ik uit bij een korte onderlijn met een hair-montage met 2 maïskorrels eronder. Dat gaf de doorslag, want 2 uur later toen het eindsignaal klonk had ik toch 4 grote brasems weten te landen. Dat leverde mij, met mijn handicap, vissend halverwege de vaart en gezeteld op een tuinkruk, een 5e plaats op in een groep van 22 wedstrijdvissers.

Bram is ook blij

.

En eigenlijk waren de verbaasde gezichten van de anderen, toen die zagen hoe omslachtig ik moet vissen en dan tóch nog wat vang, mooier dan de hele 5e plaats opzich!

Bram Orsel

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Edwin schreef:

  Allebei gefeliciteerd jongens, in de eerste plaats ben met z’n overwinning, maar zeker ( met dikke PLUIM )Bram met z’n 5de plek in dit wedstrijd geweld van 22 personen Want als ik zie wat bram ervoor moet doen (was de buurman van Bram in de wdestrijd)en het verschil zie tussen een handicap aan je armen of NIET, dan ben jij voor MIJ de grootste winnaar en ik wil je ook bedanken voor de leuke visdag die ik heb beleefd.

  Gr Edwin & Ben ik zie je zaterdag

 2. Roel schreef:

  Bram, Marco, Ben – gefeliciteerd met 5, 3, 1 !

  gr Roel

 3. sander schreef:

  alhoewel witvissen me niet veel boeit las ik het verhaal met gemak weg :)
  gaaf om te lezen dat je toch de “sleutel” wist te vinden en zo doende de nodige vissen wist te landen.
  maar daar draait het bij alle visserijen wel om natuurlijk.
  je handicap lijkt je niet erg in de weg te zitten als ik zie wat je allemaal al gevangen hebt ;)

  gr sander ossevoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *