Onderlijnen knopen? Lees deze spoedcursus!

"Haakie-an": ideaal voor het snel en netjes aanknopen van de haak!

Onderlijnen, in de witvisserij is er nergens zoveel om te doen als om onderlijnen. Kopen of zelf maken? Ik moet eerlijk zeggen dat ik af en toe wel eens een boekje met 10 onderlijntjes koop maar dat is meestal als ik geen tijd heb en ik op dat moment door mijn gewenste onderlijnen heen ben. Of omdat ik omdat ik een drukke week achter de rug heb en niet de hele avond aan de achterkamer tafel wil zitten.

Eerlijk gezegd moeten voordat het visseizoen weer begint alle lijnen voor het grootste gedeelte al gebonden zijn en omdat je bij het zelf maken van je onderlijnen zelf kan beslissen welke haakgrootte en welke lijn je eraan knoopt met je eigen gekozen lengte gaat mijn voorkeur er nog steeds naar uit om ze zelf te maken. Overigens moet ik erbij zeggen dat ik bij het kopen van kant en klare lijnen altijd probeer om de langste onderlijnen te krijgen deze kun je immers altijd zelf nog inkorten.

Mijn voorkeur aan onderlijn is de G-lijn . De haak die ik bijna aan al mijn lijnen knoop is de Kamakatsu 1810b. Een enkele keer als ik met een heel klein haakje wil vissen waarbij ik ook brasem kan verwachten wil ik nog wel eens een keer overstappen naar Kamasan B511 voor de vaste stok en de B611 voor de feeder maar dus alleen voor de kleinere haakjes omdat deze iets dikker zijn dan de Kamakatsu 1810b en omdat deze bij een dikke platte met net iets teveel druk uitbuigen. Vanaf haak 14 vis ik altijd met deze Kamasan haken.

Ik begin altijd de wedstrijd met relatief korte onderlijnen. Nu heb ik het over het feeder vissen. Mijn onderlijnen voor het witvissen zijn standaard ongeveer 40 cm lang. Ik weet dat er een legio vissers zullen zeggen dat dit te kort is maar als we naar de huidige technieken gaan met het method systeem waar de onderlijntje veelal korter zijn dan 15 cm dan geeft dat toch ook weer te denken of mijn onderlijnen nu echt zo kort zijn. Mijn theorie is dat ik met een kortere onderlijn eerder zie dat er vis bij mijn aas zit. Mocht ik  vis missen of  lossen en dat gebeurt een paar keer dan schakel ik wel over naar iets langere lijnen zodat de vis meer tijs krijgt om het aas te verwerken.

Om het mijzelf makkelijk te maken heb ik een systeempje gemaakt waarbij ik ongeveer een 40 tot 50 onderlijnen in slechts een paar uurtjes kan maken afhankelijk van de haakgrootte en de dikte van de onderlijn. En waarbij alle lijnen dezelfde lengte hebben!

Het systeem: aan een bureaulamp heb ik een haakje gemaakt, simpel met een tie-rib. Ik vind veel licht bij het knopen trouwens essentieel. Op een vliegvis vice heb ik met 2 tie-ribs een “haakie an” gezet. Knoop eerst een klein lusje, haak deze achter het haakje op de burolamp en zet de vice op de gewenste afstand van je onderlijn ( ik meet deze altijd op 38 cm en met het aantrekken van de lijn is die dan precies 40cm ). Klem het haakje welke je aan de onderlijn wil hebben in het haakie-an en wikkel vervolgens de lijn een 8 x rond de haaksteel ( zie gebruiksaanwijzing van het haakie-an ). Ik doe dit bijna blindelings en ik moet zeggen het een stuk makkelijker is dan alles uit de hand knopen. En elke wikkeling ligt keurig op een lijn.

De opstelling voor het knopen van de onderlijnen

.

“Haakie-an”: ideaal voor het snel en netjes aanknopen van de haak!

.

De onderlijnen leg ik vervolgens netjes op rij in een opbergmap zodat ze onbeschadigd blijven, niet in de war raken en veel belangrijker nog: ik er supersnel bij kan om tijdens het vissen te wisselen!

Alles netjes opgeborgen in een ruime opbergmap

.

Doe er uw voordeel mee en bespaar geld, een leuke klus op regenachtige avonden als er toch niets op de tv te beleven is.

En mocht je zelf ook goede tips hebben; laat eens weten via een reactie op deze site!

Ben Hakstege

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *