Waar zit de vis?

Subtiele aasaanbieding

De vijfde wedstrijd kenmerkte zich alweer door zeer slechte resultaten, niet alleen door mijzelf maar in het algemeen wordt er dit jaar geen vis, of nauwelijks vis gevangen. Dit keer werd de wedstrijd gehouden aan de Hoge Vaart in Almere. Toen ik net met wedstrijden begon, een jaar of acht terug, was dit één van de betere wateren. De laatste drie jaar zie je dit water minder en minder worden. Wat zou de oorzaak zijn…?

Eerst iets over de wedstrijd: dit was er één die met een dobber gevist moest worden waarbij de dobber het lood moet kunnen dragen: de dobber mag dus niet zinkend afgelood worden. Een vaste hengel, matchhengel of bolognese hengel mogen gebruikt worden. Zoals normaal start iedereen met de vaste hengel maar al gauw bleek dat de vis het daarop niet echt goed deed. Ikzelf had twee voorns in de eerste drie kwartier, daarna heb ik geen aanbeet meer gezien. Naast mij, aan weerskanten, werd ook niet veel gevangen. Uiteindelijk waren er een man of vier, vijf die helemaal geen vis hadden en dat is toch wel heel apart in dit jaargetijde. Normaal heeft dan iedereen wel vis. Ikzelf heb alles geprobeerd, staande haak, sleepje en een meter onderlijn, niets mocht baten ook niet het veelvuldig wisselen van aas. De matchhengel heeft ook niets opgeleverd helaas.

Subtiele aasaanbieding

.

Wat zou er toch met dit water aan de hand zijn?

Feit één:
Het water wordt steeds helderder en ik zou hier graag de overtreffende trap gebruiken: helderst! Want als de zon erop staat is het zo helder als glas. Staand op mijn plateau kon ik de voerplek zeven meter uit de kant zien liggen. Als het water niet iets de diepte in zou gaan zou de voerplek op 13 meter (!) ook goed te zien zijn.

Feit twee:
Hadden John en ik al een hele grote groep aalscholvers waargenomen tijdens het roofvissen ergens in de buurt van Amsterdam, afgelopen maandag moest ik vaststellen dat het er in Almere niet minder zijn. Ik reed de Hoge Vaart over op weg naar mijn werk in Amsterdam en zag daar een hele grote groep aalscholvers (in ieder geval meer dan 750 exemplaren!) over een afstand van een aantal honderden meters vreten in deze vaart. Je wilt en kunt je niet voorstellen wat een slachtpartij deze dieren onder water moeten aanrichten, onvoorstelbaar. En de vis kan in zo’n kanaal geen kant op.

Nu wil het ook nog zo zijn dat de “geleerden” het zo nodig vinden om het water nog helderder te krijgen. Daar is veel over te doen momenteel met zelfs ideeën van het wegvangen van vis…. Volgens mij is het met ons visplezier het dan vlug over, geen schub meer te vangen en in ieder geval een verarming van het waterbestand. Althans dat is mijn mening.

Ik ben van mening dat het water weer troebeler mag zijn. De meeste vis wordt nog steeds in de Lage Vaart gevangen waar het water nog redelijk troebel is. Helaas zie je ook daar dat het water al helderder is dan een aantal jaar geleden. In de zeer troebele vijvertjes kun je nog heel lekker je visje vangen. En daar zie je ook weer minder aalscholvers.

Mijn conclusie: stop het helder maken van wateren in Nederland en beperk de aalscholver stand in Nederland oftewel: geef een afschietvergunning. Alleen dat leidt mijn inziens tot een stabiel visbestand waar vis en aalscholver naast elkaar kunnen bestaan in een natuurlijke waterkleur.

aalscholvers: er zijn er simpelweg teveel

Binnenkort weer de volgende wedstrijd; ik ben benieuwd wat dat gaat brengen!

Ben Hakstege.

De netten bleven nagenoeg leeg

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. Bas Buitendijk schreef:

    Visloze sessies door de Quagga mossel. Bekijk deze video met de Hoge Vaart als voorbeeld, maar lees vooral de beschrijving bij de video:
    https://youtu.be/yC5SVAcCakM

  2. h.a.j.de vocht schreef:

    hierbij kan ik een gegeven mee geven omtrent de beet .Ik heb gedurende de sessie van vissen de luchtdruk genoteerd.ik ben van mening dat dit van invloed zou kunnen zijn.n.m tussen de 990-en 1000 mmbar weinig of geen vangst.maar bij hogere luchtdrukken was het resultaat beter.ondanks dat het water hier in brabant veel schoner en minder voedsel rijk is toch een slecht gegeven.
    De beet in het noorden van het land is beter.

  3. Rinus Persons schreef:

    Dit jaar, 2013, is het probleem significant groter geworden. Op onze vaste visstekken (Dommel, Dieze, Aa)is het een drama. Met 2en “uren” vissen en vaak geen enkel stootje, daar waar hier een aantal jaren geleden nog goed gevangen kon worden. Kortom, op deze riviertjes zit geen (wit)vis meer. Natuurlijk is de aalscholver, die hier in grote getalen voorkomt, mede debet aan. Maar dat is het m.i. niet alleen. Deze riviertjes zijn voor de toevoer van vis afhankelijk van de Maas en de Waal. En deze toevoer-rivieren zijn qua witvis niet alleen door de aalscholvers, maar ook door de beroepsvissers leefgeroofd (met elektra en netten). Kortom dramatiek t.a.v. de visstand en de nederlandse sportvisfederatie maar doen of de neus bloedt en het probleem ontkennen of bagataliseren.

  4. Fred schreef:

    Het is niet alleen in Almere bar en boos met de vangsten.
    De maas, de Waal, het oude maasje, het Wilhelminakanaal, de Bergsche maas, de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Biesbosch, en nog vele kanaaltjes, stroompjes en vennetjes, het is overal weinig tot niets.
    De hele visserijsport wordt de nek omgedraaid.
    En door wie?
    Volgens mij door malloten die in plaats van natuurlijk water dat water zo helder mogelijk willen hebben.
    Ze vergeten daarbij maar gemakshalve dat helder water niets, maar dan ook niets met de kwaliteit te maken heeft.
    Eerder met veel meer algengroei omdat het zonlicht veel sterker in dieper water kan doordringen.
    Eèn warme zomer en je kunt wachten op vele doden door giftige algengroei.
    Dan buitelen de zogenaamde experts over elkaar heen om elkaar de schuld te geven.
    Let maar opo.

  5. Koos schreef:

    Die Hoge Vaart wordt toch ook geplunderd door Urkers met staand wand?

  6. Sean Wit schreef:

    Hoi Ben,

    Ik woon zelf ook in Almere en kan bevestigen wat je schrijft. Het is een drama met die aalscholvers. De plassen maar ook de Hoge Vaart zijn kraakhelder. De vangsten worden ieder jaar minder. Zonde van wat ooit een schitterend viswater was.

    Van mij mag het snel weer troebel worden!

    Gr.
    Sean

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *