Zitcomfort bij kantvissen; review Heledirn ijsvogel

De Heledirn, innovatief binnen de zitsystemen!
Als wedstrijd visser zit je minimaal vijf uur op je “kist” om maar te zwijgen van de 12-uurs wedstrijden. Een kist is iets wat dus goed moet zitten en waar je je accessoires stevig en functioneel aan kan “hangen”. Een aantal jaar geleden zag je voornamelijk kisten met een los plateau waarbij je aan de poten van het plateau allerlei accessoires kan hangen. Tegenwoordig zie je meer en meer de meer “professionele“ kisten; deze hebben het voetenplateau al aan de kist vast. Merken zijn bijvoorbeeld de Rive ,Milo en Fox zitboxen.
Ikzelf was afgelopen jaar ook op zoek naar een nieuw zitcomfort. Ik vind het nadeel van de systemen van Rive, Milo en Fox dat je deze neerzet voor het vissen met de vaste stok of om te feederen natuurlijk. Met een beetje toegeven op het zitcomfort red je je er wel mee maar als je net als ik vaak last van je rug hebt is het niet ideaal en ik ging dus op zoek naar een in mijn ogen beter alternatief!
Tijdens het WK in Almere kwam mijn vaste vismaat naar mij toe met de mededeling dat er een stand stond met een echt revolutionaire vis zitsysteem welke zichzelf kan stellen met een draaibare stoel. Ideaal dus om het toestel recht aan de waterkant te zetten maar er toch makkelijk schuin op te zitten om te kunnen feederen. Ik was een beetje kritisch: “zelfstellend” feederen en vaste stokken zonder alles op te pakken en om te draaien? Ik moet het echter eerlijk zeggen: toen ik de stand zag met de demonstratie en het zelfstellende systeem was ik meteen om. Dit was mijn nieuwe plateau! Het betreft een zitsysteem van Heledirn en ik heb er geen moment spijt van gehad. Wat een gemak, een Nederlands merk, service is top en aanpassingen aan het systeem kunnen allemaal op maat worden gemaakt. Ikzelf ben ruim 2 meter lang en het systeem is voor mij precies opgemeten en daarna opgehoogd! Aangezien je deze aspecten niet vaak meer tegenkomt in de huidige visserij heb ik besloten een artikel over de Heledirn te schrijven.

De Heledirn, innovatief binnen de zitsystemen!

Het vissen: zoals gezegd zet je het systeem altijd recht t.o.v de oever, twee handgrepen inknijpen en het systeem stelt zichzelf. Het voetenplateau is zo groot en breed dat je dus links en rechts schuin kan zitten om te feederen. Recht vooruit heb je je driftbar voor de vaste stok, aan de weerszijden een plateau voor al je spullen ( ik gebruik er meestal maar één ). Makkelijk is ook dat als je op water vist waar het soms snel verandert qua omstandigheid ( stroom richting of wind richting ), dat je snel je feedersteun omgooit en in de andere richting vist. Al met al een topproduct waar iedereen weer met verbazing naar kijkt als ik aan de waterkant zit. Daarnaast is het me ook gelukt om middels een handige verbinding met mijn fiets op een karretje de gehele zitkist in één keer mee te kunnen nemen naar de waterkant. Lekker mobiel en wel zo makkelijk voor de met de auto moeilijker bereikbare stekken!

Handige combinatie met de fiets

.

Belangrijk is natuurlijk ook om te weten wie er achter dit product zitten?

Achter dit product staan twee mannen. De eerste is Dick en de bedenker van een verstelbaar systeem. De tweede is Erik, de technische man en de bedenker van het stelmechanisme van het systeem. Ik heb Dick gevraagd om speciaal voor deze website iets meer toe te lichten over hun bedrijf en de achtergronden bij de Heledirn en waarom deze zo anders is dan de gangbare modellen:

Kun je iets over jezelf vertellen met het oog op de visserij?

Ik ben een pure recreatie visser en heb daar veel plezier in maar ik moet zeggen dat de natuur om mij heel een enorme rol speelt. Als ik een mooie vogel zie of ik zie iets bijzonders gebeuren moet ik zeggen dat ik weleens een aanbeet niet gezien heb.

Doe je weleens aan wedstrijden mee en wat is je favoriete visserij?

Eén à twee maal per jaar doe ik aan wedstrijden mee aan de ringvaart van de Haarlemmermeer. Het liefst vis ik met de vaste hengel op brasem en voorn.

Hoe kom je aan de naam Heledirn?

De naam Heledirn is ontstaan omdat ik gehoord had van de wedstrijden van de King of Clubs ( KOC ). Deze worden altijd in Ierland gevist. Ik ben ook een groot liefhebber van de schrijver Tolkien en in een van zijn boeken komt de naam Heledirn voor wat vertaald “ijsvogels” betekent. Deze naam sprak mij aan, vandaar.

Wat inspireerde jou om een geheel afwijkend zitplateau te bedenken?

Ik zat altijd op een stoel aan de waterkant en dat was altijd wiebelen. Omdat ik ook nogal kritisch ben en ben gaan kijken naar verschillende plateaus kwam ik erachter dat al dat poten verstellen uiteindelijk ook niets is, dat moest makkelijker kunnen.

Heledirn is 100% Nederlands. Betekent dit dat jullie ook alleen verkrijgbaar zijn in Nederland?

Nu zijn we alleen nog in Nederland en België te verkrijgen, De eerste contacten naar andere landen zijn al wel gelegd.

Denk je dat je het systeem nog verder kan ontwikkelen?

Ha ha, jazeker! Wij “zitten” natuurlijk niet stil en ontwikkelen steeds verder daar waar we denken nog iets aan het systeem te kunnen veranderen. Dat doen we natuurlijk niet zonder het uitgebreid getest te hebben. Verder zullen er een aantal accessoires bij komen .

Bij het WK hadden jullie veel bekijks en de mensen waren ook vol lof. Heeft dat jullie in een stroomversnelling gebracht? De WK was natuurlijk het evenement voor naamsbekendheid?

Bij het WK hebben we inderdaad heel veel goede reacties gehad, mensen zijn zeer enthousiast maar zoals gezegd we opereren eigenlijk alleen nog op Nederlandse  en Belgische markt. Het leverde wel veel belangrijke contacten met anderen; het is nu aan ons om het om te zetten in meer zaken waar wij vertegenwoordigd moeten zijn.

Wat wil je nog meer kwijt over Heledirn?

Wij zijn een dynamisch bedrijf dat individuele wensen kan beantwoorden omdat we veel zelf kunnen. Dat heeft als voordeel dat we elke “ijsvogel” op maat kunnen maken. Daarbij komt dat we graag een goeie service willen blijven leveren aan al onze klanten.

Wat ook heel aardig is voor de visser en voor ons is dat vissers bij ons komen met specifieke wensen. Wij kijken dan altijd of we die kunnen inwilligen (we kunnen zelf alles maken) en als het interessant genoeg is brengen we dat op de markt, zodat iedereen ervan kan genieten. Wij hebben er plezier in als we horen hoe fijn het is om met een IJsvogel te vissen.

Hierbij wil ik Dick en Erik bedanken, voor meer informatie verwijs ik graag naar de Heledirn site.

Ben Hakstege

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Ben schreef:

  Hallo Sjoert, Ik had zelf een VW passat en als ik de zitting eraf haalde en het gehele systeem naar achetern kantelde dan ging het er prima in! Nu een Renault Grand Scenic, gaat het geheel zo in! Ik heb deze winter nog het visdiefje bij gekocht en nog nooit iets gehad met het stelsysteem met een van de kisten, nog steeds 100% tevreden met beide kisten! Ook van anderen die een oudere heledirn hebben niet gehoord dat het systeem haperde.

  Groet,
  Ben

 2. Sjoert Korendijk schreef:

  Hallo Ben,
  Lees je artikel nu pas maar heb even een vraag.
  Nu jij het systeem hebt opgehoogd,past het dan qua hoogte nog wel een beetje in je auto?
  heb zelf opel astra station.
  Werkt jou stelsysteem nog steeds naar behoren?
  hoorde namelijk dat Heledirn erme is gestopt,stel dat je nu iets met je stelsysteem krijgt, wie gaat je dan helpen?
  Bovenstaande houd me nog een beetje tegen om er alsnog een aan te schaffen..
  Hoor het graag van je
  Mvg,
  sjoert Korendijk

 3. Ben schreef:

  Hallo Wouter,
  Je kunt alles rustig bekijken op de site van heledirn.com, hier staan ook alle actuele prijzen op en accessoires. Op de site staan ook de verkooppunten bij jou in de buurt.
  Gr
  Ben

 4. wouter schreef:

  beste
  ik heb een vraagje
  in welke prijsklasse kijk je naar een complete heledirn ??
  en is er een site waar alle accessoires op staan.
  groeten wouter

 5. Ben schreef:

  Ha Dirk,

  Ik ben ook nog steeds erg tevreden, heb van de winter ook nog het een en ander aangeschaft o.a het ladeblok met 3 lage en een diepe la en de feedersteun. Paraplu steun ga ik ook nog aanschaffen, heb hem gezien en ziet er top en degelijk uit.

  Groet en succes met vangen,

  Ben

 6. HEIRMAN DIRK schreef:

  Beste
  Mijn Heledirn IJSVOGEL is oud van 3-04-2010,zoals met ’n nieuw plateau het geval, is de eerste keer wat zoeken maar nu is het zalig om daarop te zitten, uren zonder problemen aan de rug te ondervinden(heb wel gekozen voor ’n zitje met rugleuning)nu na 63 visdagen zeer tevreden en iedere euro is goed besteed geweest.Alles werkt perfekt en zeer degelijk uitgevoerd.De nieuwe paraplusteun is ’n pracht creatie.
  Ik zou zeggen doe zo verder en blijf ons verrassen met nieuwe creatie’s
  Bedankt Dick – Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *