Spiegelkarper project in Almere

In Almere zijn in oktober spiegelkarpers uitgezet in  het Weerwater en de Leeghwaterplas.  Het doel is om het bestand karpers te verrijken. De wateren in en rond Almere zijn vergeven van de karper maar dan eigenlijk alleen schubkarpers en voornamelijk vissen tussen de 60 en 70cm die ongeveer 10-20 pond wegen.

Ik ben met mijn zoontje naar deze uitzetting wezen kijken. Voor hem natuurlijk een hele belevenis. In totaal werd er 350 kg spiegels uitgezet. Deze vissen waren afkomstig uit Duitsland. De vissen werden aangeleverd in grote bakken en vervolgens via speciebakken gesorteerd.

Aangezien deze karper normaal gebruikt wordt als consumptie vis was het duidelijk dat er met de vis niet echt zachtzinnig omgesprongen was; de meesten van ons zouden dit als “karpervisser onwaardig“ betiteld hebben. Veel karper was licht beschadigd maar zullen er waarschijnlijk niets aan overhouden. Zoals gezegd werden de karpers eerst in speciekuipen gedaan en vervolgens allemaal gewogen, gefotografeerd en uitgezet.

Al met al nogal veel werk wat enkele uren in beslag nam waarbij regelmatig het water ververst werd via water dat met slangen in de bakken werd gespoten. In totaal werden er rond de 200 karpers uitgezet waarvan 30 in de Leeghwaterplas en de rest in het Weerwater in Almere.

Zoals je op de foto’s kunt zien zijn het voorlopig nog geen “grote jongens” maar op de match of de feederhengel zul je er toch al een hele mooie sport aan beleven. Mocht het project slagen dan zullen er over twee jaar waarschijnlijk nogmaals een aantal uitgezet worden.
Ben Hakstege

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *