Rauwe rivier, deel 1

schubkarper
Willem kwam graag vroeg uit zijn nest voor de foto.

Inmiddels is het hartje winter en ik zal gelijk bekennen nog geen vis gevangen te hebben dit nieuwe jaar. Al mijn spullen zijn inmiddels gereed en de vriezer zit stampvol met aas, alleen het dikke pak met ijs speelt me nog parten.

Kijk, hier worden we dan ook wel zeer vrolijk van! Schaatsen is best leuk, eerlijk is eerlijk, maar ik heb het nu allemaal wel gezien en volgens het KNMI zijn er betere tijden onderweg. Bovendien is het levensgevaarlijk op het ijs, dat bleek wel toen Bernard van Kapel vandaag bijna een boom in me nek gooide. We stonden op een flink grote put met langs de randen een aantal grote dode bomen. Toen Bernard er aan een begon te schudden brak hij dwars af en ik kon ternauwernood weg klunen! Hadden we bijna alsnog een stille tocht der tochten!

VROEGAH!

Ja, ik kan het woord rivier eigenlijk niet meer horen. Ik heb hier eigenlijk veel te veel tijd aan besteed, maar ja, er zwemmen mooie sterke vissen en ik was geobsedeerd door deze rivier.. Er was een groot deel vissers die na 2 of 3 weken uitgetrokken waren in hun tentje en dan weer vertrokken. Daar komt bij dat deze mensen ook vaak op de geijkte, makkelijk te bereikbare plaatsen zaten terwijl er zoveel meer te bevissen viel. De boilies werden zelfgemaakt en echt een simpel recept. Ik denk dat er meer ingrediënten in de gemiddelde rijstwafel zitten. Maar goed, mijn ervaring was dat het zo simpel mogelijk moest. Hoe simpeler hoe beter zoals je zo vaak hoort. In dezelfde periode viste Hans van Vrouwerf ook op dit water, hij zat echter op een stuk dat zeker 30km verderop lag. Opvallend was dat hij veel meer spiegels ving ipv schubs. Op mijn ”gebied” was dat omgekeerd: 1 van de 20 vissen was een keer een spiegel.

spiegelkarper

Relatief weinig spiegels, hierboven een oud exemplaar.

.

Bovenstaande spiegel heb ik 2 keer mogen vangen, beide keren op 35 pond. Deze vis houd er wel van om de vinnen eens lekker te strekken want er zat ongeveer 20km tussen beide vangplaatsen. Ook ving Hans deze vis, en dat was nog gekker. Hans was net aan het aftrekken en toen…….nee zonder gekheid….Hans zat echt een heel eind verderop, ongeveer 50km en de rivier was daar al geen rivier meer maar een kanaal. Leuk om te zien hoe het trekgedrag van Hans kan zijn…..euhh de vis…de vis bedoel ik.

schubkarper

Nee, voor deze exemplaren lig ik graag in me rukbunker.

.

Eigenlijk was iedere run wel een mooie vis, het gemiddelde is hoog maar daar moesten ook veel uren voor worden gemaakt. Tuurlijk vingen we ook kleine vissen, maar vaak 20+ ers. Een vriend die toen nog op school zat had het er ook zwaar mee. Willem Clements was namelijk degene die iedere ochtend voor school foto’s kwam maken als er vis was gevangen. ’s Nachts sms-te ik hem gelijk en ’s morgens vroeg bij het eerste licht dan stond ‘ie paraat met zijn camera. Respect kerol!

schubkarper

Willem kwam graag vroeg uit zijn nest voor de foto.

.

Ja, de rivier was een prachtige tijd maar na jaren op hetzelfde water te hebben gezeten ben je het een keer zat. Binnenkort wel deel 2 en 3 op deze rivier want al die jaren kan je niet op 1 pagina samenvatten!

Laurens van Emmerik

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Laurens schreef:

  Dank je!

  Ja, ik kan me niks anders als karpers voorstellen. De meeste roofvissen op deze site zijn ook niet misselijk, goedendag zeg wat een exemplaren!

 2. Michel schreef:

  Mooi beschreven. Wat een enorme staart heeft die spiegel!

 3. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  Leuk verhaal…. en strakke vissen.

  Ik zou er bijna weer van op karper gaan vissen :)

 4. John schreef:

  Laurens, welkom op de site! John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *