Interview met Xavier Vella, meervalvisser in hart en nieren

De MeervalStudieGroep heeft in de loop van de tijd interviews gehouden met meervalvissers die door de jaren heen behoorlijk wat succes hebben geboekt. Vaak ook door middel van een afwijkende kijk op technieken en materialen. Eén van die interviews was met Xavier Vella uit Frankrijk. De in Lyon woonachtige Xavier is onder andere voorzitter van Silure Max, zeg maar de Franse Meerval Studiegroep. Ook is Xavier testvisser van Black Cat en heeft hij meerdere meervalfilms achter zijn naam staan. Het leek ons leuk dit interview, dat Eelco Hensen met hem heeft gehad, ook met jullie te delen.

.

Wie ben je en hoe ben je met het meervalvirus besmet geraakt?

Mijn naam is Xavier Vella, geboren in 1976 in Lyon waar ik nog altijd woon. Het vissen heb ik te danken aan mijn vader. Hij nam me als klein ventje vaak mee en op mijn 14e ving ik, samen met hem, mijn eerste meerval van één meter lengte. Vanaf dat moment ben ik meervalmaf.

.

Lyon ligt op een voor meervalvissers zeer interessante plek (In Lyon mondt de Saône uit in de Rhône). Behoren deze twee rivieren ook je favoriete rivieren om te vissen?

Ja, in hartje Lyon zwemmen hele beste meervallen en ik mag me gelukkig prijzen dat ik zo dicht bij woon. Ik vis ook regelmatig wat verder stroomafwaarts. Maar voor de grote meervallen ben ik absoluut niet afhankelijk van de Saône en Rhône. Alle grote rivieren van Frankrijk herbergen hele grote meervallen. Onderschat en nog weinig bevist zijn bijvoorbeeld de Seine, Tarn etc. Het is voor mij een behoorlijk stuk rijden maar ik vis graag op de Garonne.

.

Meerval in Frankrijk

Jaarlijks reizen veel MSG leden, waaronder ikzelf, af naar Frankrijk. Tot een aantal jaren terug was de eindbestemming meestal de Saône. Tegenwoordig zijn ook de Moezel, Seine, (Petit)Rhône, Garonne, Tarn, Lot en Loire in trek. Met name die laatste rivieren roepen vragen op omdat ze voornamelijk erg ondiep zijn. Wat zijn jouw ervaringen op deze rivieren?

Afgelopen jaar ben ik met een filmploeg naar de Garonne geweest. Daar hebben we de dvd “Generation Silure” opgenomen voor het vismagazine La Peche et les Poissons. We zijn natuurlijk niet voor niets naar de Garonne geweest. Er zit daar veel meerval en zoals je op de dvd kunt zien zwemmen er ook hele dikke vissen.

.

Ondiepe rivieren met veel stuwen vergen een andere aanpak dan diepe rivieren waar scheepvaart goed mogelijk is. Wat is jouw aanpak?

Dat een rivier (erg) ondiep is, maakt in principe weinig uit. Wij zoeken dan naar een stuk waar het net iets dieper is. Vissen doen we hoofdzakelijk met het boeiensysteem. Diepere stukken vind je bijvoorbeeld achter een eiland, bij bruggen en zowel voor als achter een barrage (stuw). Vergeet niet, een ondiepe meervalrivier heeft ook zo zijn voordelen. Je kan er namelijk heel goed en effectief met kunstaas zoals lepels en shads vissen. Vandaar dat ik op dit soort rivieren graag werpend met kunstaas op meerval vis. Oh ja, omdat deze rivieren zo ondiep zijn is het riskant om er met een grote zware boot te gaan varen. Ik maak dan gebruik van een kleine opblaasbare boot. De motor is heel belangrijk. Een electromotor kan vaak wel maar een lichte benzinemotor heef de voorkeur omdat ondiepe rivieren, zeker na een stevige regenbui, snel kunnen veranderen in een kolkende watermassa.

.

Meervalkampen zijn in Spanje en in mindere mate Italië een bekend fenomeen. Vooral in Spanje zijn de visaccommodaties en service zoals gidsen vaak dik in orde. Hoe zit dat eigenlijk in Frankrijk? Bestaan er professionele meervalgidsen en zijn er vergelijkbare meervalkampen in Frankrijk waar je boten enz. kunt huren?

In Frankrijk is dit totaal anders! Het is bij ons erg moeilijk om een visboot te huren, dit vanwege verzekeringen enz. Er zijn wel een aantal visgidsen actief, zei het dat de meeste vooral op forel, black bass en karper vissen. De bekendste meervalgids van Frankrijk is een vriend van me, Jean Claude Tanzilli: www.tanzilli-aventures.com. Jean Claude vist vooral op de Rhône en Petit-Rhone.

.

Wetgeving

Frankrijk is een geweldig land, vooral ook om er te vissen. Er zijn genoeg campings aan het water en vrijwel ieder dorp heeft een gratis trailerhelling. Jammer alleen dat het nog altijd verboden is om ’s nachts op meerval te vissen. Weet jij of een voor meervalvissers interessante wetswijziging in de maak is?

Logisch dat meervalvissers het liefst ook ’s nachts willen vissen. Zo langzaam maar zeker dringt dit besef ook door bij de wetgever. Sommige Gardes de Pêche staan nachtvissen op meerval oogluikend toe, terwijl anderen nog altijd zero tolerance toepassen. Toch vermoed ik dat het nachtvisverbod op meerval binnen afzienbare tijd alsnog wordt opgeheven. Ik wil er wel even aan toevoegen dat ik bijna al mijn meervallen gewoon overdag vang.

.

Slechte reputatie

Meervallen zijn in Nederland bezig met een flinke opmars. Voor roofvissers natuurlijk geweldig maar sommige visverenigingen maken zich zorgen en zien de meerval als veelvraat. In Frankrijk komt de meerval al tientallen jaren in ruime mate voor. Weet jij of de visstand van karper en witvis hinder heeft ondervonden van de opmars van de meerval? Ikzelf heb ervaren dat, ondanks de aanwezigheid van veel meerval, er meer dan genoeg witvis rondzwemt in de Franse rivieren.

Het is inmiddels wel duidelijk dat de meerval geen bedreiging vormt voor de visstand in de Franse rivieren. De witvisstand is onveranderd goed. Er zit veel karper, barbeel, snoekbaars, brasem enz. Sterker nog, de rivieren waar al decennia lang meervallen voorkomen hebben juist de beste witvis- en karperbestand. Er altijd mensen die de meerval als bedreiging zien maar gelukkig neemt het aantal pessimisten af.

.

Migratie

Sinds de jaren ’70 hebben de meervallen zich in Europa razendsnel verspreid. Toch heb ik het idee dat de grotere exemplaren honkvast zijn getuige het aantal vissen dat ik met vismaten “gedubbeld” heb. Wat zijn jouw ervaringen? En is regelmatig verkassen belangrijk?

De grote jongens zijn behoorlijk honkvast. Een hotspot kan lang een goeie stek blijven ondanks dat je er niet altijd wat vangt. De vissen zitten er wel maar zijn niet actief. De activiteit is afhankelijk van het seizoen, de stroming, de watertemperatuur enz. In de Rhône komen nogal wat albino’s voor die makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Zodoende kan je vrij gemakkelijk de migratie vaststellen.

.

Seizoenen

In Nederland dachten we tot een paar jaar geleden dat de zomer de toptijd was voor het vangen van meerval. Inmiddels is wel duidelijk dat je ze praktisch het hele jaar door kunt vangen. Wat is jouw favoriete periode en waarom?

Ik ben een actieve visser en half maart tot halverwege november geldt voor mij als de beste tijd. Daarbuiten worden de meervallen toch wat passiever.

.

Is jouw aasaanbieding in het koude jaargetijde anders dan in de zomer?

Jazeker, 90% van de tijd dat ik meerval vis doe ik dit uit een boot met of zonder kwakhout. In het begin van het seizoen prefereer ik grote aasvissen. Hoog zomer schakel ik over op women, calamaris, kleine aasvissen en kunstaas om te vertikalen zoals shads en clonck-teasers. Actief gevoerd aas is in de zomer belangrijk om de meerval tot bijten te verleiden. In het naseizoen schakel ik weer over op grote aasvissen.

.

Technieken

Stel, jij gaat een weekje meervalvissen op de Garonne, hoe ziet jouw uitrusting eruit?

Ik neem nooit heel veel spullen mee en laat het gros in de auto liggen. Mijn auto (4WD) staat vrijwel altijd direct bij de visstek. Bij aankomst op de visplek pomp ik eerst de boot op, plaats de hengelsteunen en boeien en vaar vervolgens de lijnen uit. Lekker eenvoudig dus. Vis ik uit de boot dan gebuik ik slechts één hengel. Voor het kantvissen gebruik ik twee hengels en dan heb ik vaak ook nog een hengel met kunstaas klaar staan.

.

Wat is je favoriete manier van meervalvissen en verklaar je nader?

Vertikalen is geweldig en ik mag ook graag meervalvissen met een kwakhoutje. Zie ik geen meerval op mijn dieptemeter, dan klop ik. Verschijnt er een dikke streep op het beeldschem dan klop ik juist niet.

.

Boeien

Jaren geleden viste bijna iedereen met boeien. Er is een onderzoek geweest onder een aantal meervalvissers en daaruit blijkt dat het boeivissen met afstand de minst productieve manier van vissen is. Mijn ervaringen zijn identiek. Boeien fungeren als een soort klankkast en dat lijkt de meervallen af te schrikken. Vis jij nog met boeien en hoe zie jij voordelen in bijvoorbeeld het toepassing van ratels in onderwaterdobbers?

Iedere visdag is weer anders. De ene dag kan de vis erg actief zijn, terwijl het de volgende dag wel lijkt of de meervallen van de aardbodem zijn verdwenen. In dat soort situaties wil geluid, zoals ratels, wel eens helpen om agressie bij de meervallen op te wekken. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat geluid een jagende vis juist afschrikt. Wat ik er mee wil zeggen is dat je moet kunnen inspelen op de omstandigheden. Ratels zijn geen vangstgarantie maar kunnen soms net de sleutel tot succes zijn. En wat boeien betreft, ik heb er geen slechte ervaringen mee. Misschien omdat ik relatief weinig met boeien vis of omdat ik geen harde holle kunststof boeien gebruik.

.

Hengels

Ook de glashengels lijken aan een opmars bezig. Waar vis jij liever mee, met een glas of carbonhengel?

Mijn voorkeur gaat uit naar een mix van glas en carbon. Bijvoorbeeld de durafibre (DF) hengels van Rhino. Ik zit natuurlijk niet voor niets in het Zebco Rhino team!

.

En geniet een molen of reel je voorkeur?

Persoonlijk gebruik ik het liefst een werpmolen vanwege de hoge inhaalsnelheid. Maar ook een reel kan ik in bepaalde omstandigheden ook waarderen.

.

Opmars van nylon

Je ziet tegenwoordig steeds vaker nylon vislijnen voor meerval in de schappen verschijnen. In tegenstelling tot gevlochten lijn heeft nylon voldoende rek en is schuurbestendiger. Vis jij met nylon en waarom wel / niet?

Nylon heb ik nog niet geprobeerd. Voorlopig blijf ik trouw aan mijn gevlochten lijnen van 0.35 en 0.50mm. en ik heb geen reden om daarvan af te wijken.

.

Kunstaas

Je kunt meervallen op vele manieren belagen. Eén van de spectaculairste methodes is werpend vissen met kunstaas zoals shads, lepels en pluggen. In Italië, Duitsland en Nederland heb ik succes gehad met kunstaas maar in Frankrijk wil het maar niet te lukken. Wat zijn jouw ervaringen en wat zijn succesvolle plekken?

Zoals ik al eerder aangaf vis ik graag op meerval met kunstaas. Ik kan uitleggen hoe en wat maar beeldmateriaal zegt meer dan woorden. In 2008 heb ik oa. met Jean Claude Tanzilli een film opgenomen voor La Pêche et les Poissons. De film is opgenomen op de Rhône en de titel is “Silures Leures et Stratégie”. In de film laten we zien hoe wij met kunstaas vissen.

Eelco Hensen

 

Noot van de Dutchanglers:

het is opvallend in dit interview met hoeveel verschillende technieken Xavier de meerval belaagt. Nu ook in Nederland op meerval mag worden gevist zijn wij benieuwd welke technieken het hier het best gaan doen! De komende tijd zullen we een aantal van de technieken hier op de site verder uitdiepen.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Roy Noom schreef:

    Blijft een leuk interview!

  2. admin schreef:

    Forum staat nog op de oude plek en staat gewoon online

    HJ

  3. pascal schreef:

    wanneer komt het forum online ,dit mis ik wel

  4. Rob van Os schreef:

    Heb m al meerdere keren gelezen maar t blijft lekker leesvoer
    Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *