Kustvissen in Kroatie

Kustvissen in Kroatië
Kustvissen in Kroatië

De vakantie ging dit jaar naar Kroatie, een stuk Europa waar het gelukkig heerlijk zomerweer was. We hebben een week in Istrië (Pula) en een week in Dalmatië (Trogir) gezeten, beide keren dicht aan de kust.  In de voorbereiding zochten  we op internet wat voor visserij we konden verwachten.  Het google-en leverde voornamelijk oude big game sites op waar over vissen op blue-fin tuna gesproken wordt.  Verdere navraag leverde heel wisselende reacties op van “dat was lang geleden, als je er nu nog  1 vangt ben je lucky”  tot “october is het juiste seizoen – ze zijn nog best te vangen”.  Navraag in de diverse Kroatische haventjes, deze zomer,  heeft ons niet veel wijzer gemaakt.  De enige huurboot die wij tegen kwamen adverteerde met “little game”  fishing,   “same fish as from the shore sir, just a bit bigger, 2 to 3 pounds”, dat hebben we maar gelaten voor wat het was.

Kustvissen in Kroatië

Kustvissen in Kroatië

Niet volledig duidelijk wat we konden verwachten gingen we op pad met een strandhengel, heavy feeder, een  boothengel en een stevige spinstok.  Een curverbox gevuld met “van alles wat” van makreelveren tot brasem onderlijnen boekjes, van zwaar bodemlood tot asp spinnertjes. Eenmaal in Pula gearriveerd, eerst maar eens uitgezocht hoe het zeevissen geregeld is.  In Kroatie is een visvergunning nodig voor zee.  Een dame, nog getraind uit de bureaucratische Tito-tijd heeft 15 minuten nodig om een geplastificeerde drie-daagse visvergunning  te produceren voor 150 Kuna, een dikke 20 euries.

Visvergunning

Visvergunning

De kust in Kroatie is rotsachtig, het water azuurblauw en super helder.  De eerste avond maar eens aan de kust gekeken of en hoe er gevist werd. In de haven van Pula voerde de eigenaar van een plaatselijk eettentje de vissen met oud brood – er kwamen 10-tallen hardertjes van zo’n 25 cm op af, ons werd vermanend toegesproken daar niet te vissen.  In de haven is een reuze-grote scheepswerf, Uljanik, die door de lokalo’s niet erg vertrouwd wordt, maar ja, wie niet in de touristische sector werkt, werkt op de werf. Deze zomer hadden ze 4 schepen van tussen de 100 en 200 meter onder handen, bouw, afbouw en verbouw/onderhoud.  (tot zover de werf-berichten voor de geinteresseerden onder ons)

Bram met vis

Aan de Adriatische zeekust kwamen we enkel een paar vissende toeristen tegen, met dito spulletjes. Dat vissen met bodemlood  een slechte optie is, bleek al snel bij iemand waar we keken – om de haverklap vast en de spullen kwijt.
Gewapend met deze kennis zijn we de eerste avond gaan vissen met een 10 grams schuifdobber die ik met rubber stuitjes had vastgezet, met een 80cm brasem onderlijn met een haakje 10 waarop een stukje nat gemaakte, taaie broodkorst geprikt zat, een soort van geep-constructie, waabij de dobber er enkel  was als werpgewicht en beetindicator. Gebruikmakend van een beetje stroming lieten we de dobbers drijven  samen met wat broodkorsten.  Al snel kwamen de eerste visjes in het oppervlak en werden de eerste hardertjes en andere soorten gescoord, allemaal klein, wel reuze onderhoudend.

Harder

De dagen erna gingen we elke middag snorkelen.  Met een zicht van een meter of 10, prachtige rotsen, veel zeeegels en zo’n 10-20 soorten vissen, is het alsof je in een tropisch aquarium zwemt. De watertemperatuur van 25 C helpt daar natuurlijk ook bij.  Het is een lust voor het oog om het allemaal te zien, maar vis-technisch gezien is het allemaal klein grut.

Mooie visjes

Na twee dagen vissen met brood, maar eens het licht opgestoken bij de plaatselijke visboer. Er wordt immers commercieel gevist voor de kust.  Het bleek al snel dat alles met een kop en een staart gegeten wordt, ongeacht de grootte.  Het begint met kleine verse sardientjes en verder alle 10 tot 20 cm grote soorten aquarium vissen die we tijdens het snorkelen gezien hadden,  lagen daar op ijs te wachten op de pan.  De grootste vissen waren zeebaarsjes van zo’n 30-35 cm. We betaalden 10 Kuna (1,40 €) voor drie inktvisjes om eens te kijken of vissen met een niet-vegetarische hap, andere vis zou opleveren. Bram ving zo de mooiste soort die we tijdens het snorkelen gezien hadden, met een paarse vlek op de buik.

Aquariumvisjes

De tweede week hadden we een huisje in Trogir, in de buurt van Spilt. Na een potje snorkelen was het duidelijk dat we met dezelfde visserij te maken hadden als in Pula.  We hebben hier niet fanatiek, maar gewoon een paar potjes voor de lol gevist. De vergunningen hebben we maar laten zitten – heb niet het idee dat hier echt op gecontroleerd wordt. Het meest vermeldens waardig was nog wel de vangst van een visje met drie schrikbarend grote parasieten op de huid. Meestal zijn parasieten worm-achtige schepseltjes, maar de grootste op dit visje van 10 cm was bijna 4 cm groot en had een insect-achtig pantser. Na het visje van z’n passagier verlost te hebben, ging de parasiet in de aanvalshouding staan op de steen waar ik hem neergezet had – nog nooit zoiets gezien.

Nasty

“Kom maar op dan”

Onze ervaringen samengevat:  Het vissen in de zomer in Kroatie vanaf de kant, is op z’n best onderhoudend, maar vergeet de dromen over specimens.  Het allerlichtste werphengeltje, dito molen, nylon 20/00, een 3 – 5 grams dobber  en een haakje 8 of 10 zijn prima voor een paar vermakelijke visuurtjes, een vlokje brood, bolletje deeg of een inktvis-tentakeltje als aas. Het resultaat: kans op een stuk of 10 soorten die je nog nooit gevangen hebt.

En,..  wie recente ervaringen heeft wat grotere vis opleverde, in de zomer,  in Kroatie, ik houd me van harte aanbevolen, want het is een prachtig land, ditto stadjes, heerlijk eten & drinken en zon garantie, ik zou er graag nog een keer naar toe gaan.

Gr Roel

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. AceOx schreef:

    Cool!

  2. Ben Ceulemans schreef:

    Cymothoidae noemen de parasieten.

  3. De Bossies schreef:

    8 weken met onze boot door Kroatie gezeild, spinners erachter en de meest bijzondere vissen gevangen, groot en klein, idd rondom rustige eilandjes meer kans op een goede vangst. Afhankelijk van de bootsnelheid verschillende vissen en verschillende grootte vissen

  4. roeland schreef:

    wij vertrekken morgen nr kroatie…bedankt voor jullie leerrijke tips…
    we gaan na onze reis verslag uitbrengen over onze vangsten…groeten***

  5. DanRobinson schreef:

    Leuke Visjes.
    Ik heb zelf in Kroatië erg veel schriftbaarzen gevangen (die met de blauwe vlek) spinners waren hiervoor veruit favoriet. Wetende dat de grootste van deze visjes 35 cm worden was dit een behoorlijk leuke bezigheid, hoewel niet bepaald spannend vanwege de vele aanbeten. Ook geep gehaakt op de lepel, schorpioenvis op de twister en een aantal pietermannen op de dropshot boven zandbodems.
    Snorkelend onder de kust ook verschillende tonijnachtigen gezien, tot een 50 cm.
    Kroatië is inderdaad geen specimen land, maar als je je een beetje toelegt op het zee-roofvissen dan zijn er zeker leuke vangsten te boeken. Je vangt uiteraard beter op afgelegen kusten bv van eilandjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *