Vissen in Estland

Oresundbrug

Deze zomer zijn 3 van ons naar het Noorden gegaan voor de vakantie.  Volkmar ging naar Zweden, John naar Finland en ondergetekende had de keuze op Estland laten vallen.  Wij zijn alle drie naar of via Zweden gereisd en, en dat is geen vooropgezet plan, alle drie anders. Volkmar koos “old-school” via Helsingor-Helsingborg, waarbij hij, bij de VVV omschrijving van het pittoreske Helsingor, nog vergat te melden dat het Engelse toneelspel “Hamlet” gesitueerd werd in het plaatselijke kasteel. John koos “romantisch”  met een nachtelijke overtocht met het veer Kiel-Gotenburg. Wij kozen de optie via het Puttgarden-Rodby veer, waar een smakelijke Polser met curry-poeder  het startsein is van een Baltische vakantie. De jachtige mensch kiest vervolgens voor de Oresundbrug van Kopenhagen naar Malmo om snel, zonder wachttijd in Zweden aan te komen.

Oresundbrug

Na een overnachting in Malmo, is het nog maar 6 uur rijden naar Stockholm, waar de ferry naar Tallinn wacht. De overtocht duurt 16 uur, maar een heerlijk buffet, een zonsondergang in de Stockholmfjord, een potje Karaoke en een goede nachtrust doen de tijd vervliegen. Om 10 uur in de morgen komen we in Talinn aan, een prachtig bewaarde middeleeuwse Hanzestad, dat zeer zeker een bezoek waard is.
Waarom Estland ? Ja, goede vraag, we waren al vaak naar Scandinavie op vakantie geweest en als je dan op de kaart kijkt rijst toch de vraag hoe het er aan de andere kant van de Oostzee uitziet. En als niemand in je omgeving kan vertellen hoe Estland is, dan ga je zelf maar eens kijken. We hadden een huis gehuurd halverwege Talinn en Riga vlak in de buurt van Parnu. Op google/maps zag ik een redelijk grote rivier in de zee stromen, ik gokte erop dat het daar wel goed vissen zou zijn.

Parnu rivier

De Parnu rivier ontspringt in het hoogveen van het Nationaal Park Soomaa.  Soomaa is een landschap dat ruim een eeuw geleden ook nog  de omgeving van Emmen bepaalde. Een 10 meter dikke plak hoogveen van bijna 400 vierkante kilometer doet je in een Tolkien “einde van de wereld” situatie belanden, waar je niet verbaasd zou zijn wanneer er een Ork uit de grond zou kruipen.

soomaa

Het hoogveen moeras van Soomaa zuigt als een spons de regen op. Deze spons voedt de Parnu rivier, die helder, voedselarm en theebruin van kleur is. Na een stuw bij Sindi heeft de rivier een vrije loop naar de Oostzee, die hier, zo noordelijk,  meer zoet dan brak is.   Het is heerlijk zwemmen, schoon zand , schoon water en meer dan 100 meter uit de kant staat er minder dan 2 meter water. Dit was het geval in de hele golf van Riga. Onze eerste week vakantie is het tussen de 25 en 30 graden – dit is heerlijk zwemmen, maar we hebben niemand zien vissen tussen Parnu en Riga.
In het eerste weekend is er een “ambachten markt” en in het culinaire stuk van de markt komen we een hoop vis tegen: voorn en brasem wordt ruimhartig gezouten, gedroogd en gerookt aangeboden.

Voorn

Gerookte Brasem

Op de markt worden de gezouten, gedroogde voorns  als snackje op gepeuzeld. Ik weet niet of onze Urker en Elburger professionele  zoetwaterberoepsvissers  hier de 25 ton witvis die ze per week in de randmeren opvissen, verkopen, maar gezien de hoeveelheid zou dat best kunnen.
In de laatste week van de vakantie bouwen we onze hengels om tot winkle pickers.  Twee potjes vissen met mais als aas levert welgeteld 1 brasempje op. Het beestje weet vast niet wat hem overkomt als hij na de catch weer gereleased wordt. De brasem bij de buren heeft het minder getroffen en wordt na de vangst gelijkt geschubd en schoongemaakt voor de pot.

Brasem Alive

In de laatste week van de vakantie besluit ik mijn camera maar eens mee te nemen naar de supermarkt. Op de vers-afdeling liggen snoek(jes), zeelt en baars zij aan zij op het scherfijs. Maar het meest verbaasd toch nog wel de gedroogde verpakte vis, waarbij de ”gefileerde brasem karkassen” de kroon spanden.

Onze conclusie van de vakantie was dat Estland een prachtige hoofdstad heeft, stukken prachtige natuur, dat de golf van Riga prima is om te zwemmen, maar dat om te vissen beter een andere bestemming gekozen kan worden.

Gr Roel Orsel

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. admin schreef:

  Nee hoor, wij vinden je vliegvisserij op bruine forel een prima manier om de vrieskisten van je mede DA-ers te vullen voor komend winterseizoen. Forel onder een grote 30-grams dobber. Heerlijk. Als het lukt mag je er nog wel een paar levend meenemen voor in de aasbak?

 2. peter schreef:

  Zo gaat dat dus bij de DA. we vergeten gewoon dat mede DA Peter Sikking ook naar Noorwegen en Zweden is vertrokken. Zeker iets te maken met de manier van vissen die door PS verkozen wordt :)

 3. Roel schreef:

  De Esten zijn een bewonderenswaardig nijver volkje, die de oude Sovjet rotzooi snel opgeruimd hebben, hun talen spreken, de (financiele) zaken op orde hebben. En,… Ze maken de Rapala spulletjes voor de vissende medemensch. Roel.

 4. Volkmar schreef:

  Maar daar krijgen wij ook heel veel voor terug hoor Michel, zoals euh… en… euhm… :)

  Roel,

  Leuk verhaal zo en dito toevoeging over Helsingor, wij hebben idd nog bij een gedenksteen gestaan van ene Hamlet gestaan in de achtertuin van een groot landhuis.

  Groet,
  Volkmar

 5. Michel Rijnberg schreef:

  Estland. Ah, dus daar gaan onze brasems en voorns heen! Toch fijn dat ons visserijbeleid hier in Nederland zo goed voor elkaar is. Behalve dat een handjevol beroepsvissers met het leegplunderen van onze wateren een schamele boterham verdienen zorgen we er ook voor dat de Estlandse bevolking wat te eten heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *