Op meerval in Nederland, deel 1

Niet alleen grote aasvissen......

De visserij op meerval in Nederland is vrijgegeven. En je ziet het ook gelijk in de vangstberichten, het lijkt wel of ze opeens overal opduiken. Deze machtige rover lijkt zijn plaats in Nederland weer helemaal gevonden te hebben en is gericht ook goed te vangen. Het leuke is dat deze prachtige vis ook goed met wormen te vangen is en omdat het gesloten seizoen eraan komt (en vissen met wormen nu ook mag in de gesloten tijd :-)) leek het ons leuk om juist nu een serie over het vissen op meerval te plaatsen. Sander heeft de moeite genomen hier een paar artikelen over te schrijven om de diverse aspecten te beschrijven die bij het meervalvissen toegepast kunnen worden. Veel plezier en op naar een mooie “snor” in 2013!

————————————————————————————————————————

Mijn naam is Sander Ossevoort, 32 jaar oud, en ik vis voornamelijk op meerval en snoek. Ik wil jullie meenemen in de avonturen die ik heb beleefd met het meervalvissen in NL en hoe ik dat heb aangepakt. Het is bizar om te weten hoeveel meerval er al in NL gevangen kan worden. En hoe groot!! En nu meervalvissen in NL eindelijk officieel is toegestaan zit iedereen natuurlijk na te denken hoe je dat zelf aan kan pakken. Helemaal omdat meerval ook goed te vangen is met aas dat in de gesloten periode wel gebruikt mag worden :-).  In een aantal artikelen op deze site zal ik jullie mijn ervaringen delen en hoop ik dat jullie hiermee je voordeel kunnen doen!

Het kan gewoon, in NL, kanjers vangen!

Het kan gewoon, in NL, kanjers vangen!

.

Er bestaat geen handleiding voor het vissen op meerval omdat deze rovers alles behalve voorspelbaar zijn. Dat maakt deze visserij erg aantrekkelijk; soms vang je sessies lang niks en ineens lijk je niks verkeerd te kunnen doen. Een meerval pakt elke prooi die voor de bek langs komt als hij “op scherp” staat; zowel gewervelde als ongewervelde dieren leggen het af tegen deze sluwe rover. Ook kleine vis maakt geen kans. Zo heb ik ooit bij een grote vis eens de maaginhoud naar boven gehaald om te zien wat deze Nederlandse reuzen naar binnen slobberen. Veel minder als ik had verwacht bestond de maaltijd uit een klein baarsje van 5 à 6 cm, een klein muisje en iets wat ik niet kon plaatsen omdat het al in verre staat van ontbinding was. Wat aan wil geven dat zelfs de meest kleine beestjes niet veilig zijn voor deze “bek met staart”.

Niet alleen grote aasvissen......

Niet alleen grote aasvissen……

.

In een paar hoofdstukken licht ik een paar technieken uit waarmee je in ieder geval een goede start kunt maken.

 

“vissen met kunstaas”

Met kunstaas vissen op deze toch mysterieuze top predator is fascinerend en ze zijn op vele verschillende manieren te verleiden tot een aanbeet. Al het bestaande kunstaas op de markt kan een meerval in beweging brengen, zo heb ik de laatste jaren ondervonden. Groot, klein, dieplopend, zacht, hard; alles wat voor de bek langs wordt getrokken is een eventuele prooi. Een hele grote varia is er tegenwoordig in kunstaas verkrijgbaar. Waarschijnlijk ligt je eigen kist er ook vol mee. Nou, dan heb ik goed nieuws, ze pakken echt alles! De kleinste meervallen pakken gerust pounder bulldawg en de allergrootste hebben geen probleem met een verticaal shadje van een paar cm … Dus daarin kan ik erg kort zijn.

Diverse soorten kunstaas zijn effectief, varieren en de wijze van aanbieden vormt de clou

Diverse soorten kunstaas zijn effectief, varieren en de wijze van aanbieden vormt de clou

.

De manier waarop we kunstaas bevissen is veel belangrijker. Ik zorg altijd onder het werpen dat het kunstaas echt een smakkerd maakt op het water, met een dikke plons dus! Net als bij snoek wordt de vis, mits in de buurt, direct gealarmeerd en gaat de instinct schakelaar direct om. Vaak duurt zo’n aanbeet niet lang want deze vissen zijn echt razendsnel ter plaatse. Vergeet niet om alles uit te kammen want de grootsten komen op water van minder dan een meter diep om te jagen! Als onderlijn gebruik ik kevlar of fluorocarbon. Stalen of titanium onderlijnen lenen zich hier net zo makkelijk voor.

Zowel midden op de dag als diep in de nacht zwemmen ze er warm voor. Vaak zit er wel een klein verschil in de aanbeten; soms pakken ze puur uit agressie en soms jagen ze zelfs achter een stukje kunstaas aan.

Maar ook niet vies van groot kunstaas

Maar ook niet vies van groot kunstaas

.

Goed vergelijkbaar met snoek dus!

Meerval is niet alleen gewapend met een bek vol honderden fijne naaldtandjes, een grote waffel en een snel gestroomlijnd lichaam; ook is het brein van dit dier een geducht wapen voor een nietsvermoedende prooi. In mijn ogen is de meerval vele malen slimmer dan de andere rovers die onze wateren rijk zijn. Het zal niet voor niets zijn dat dit prehistorische dier al miljoenen jaren bestaat! Met behulp van zijn aanwezige snorharen aan de voorkant van zijn kop en de vele voelorganen verdeeld over zijn hele lichaam, neemt hij met het grootste gemak trillingen/drukverschillen ook zo elektrische impulsen waar.   Heb me ooit laten vertellen dan meerval zelfs beter “proeft” als een witte haai maar daar kan ik weinig van terug vinden, ik durf er wel in te geloven. Uit mijn eigen bevindingen staat vast dat zelfs oogloze exemplaren keihard op een ratelplug kunnen knallen.

Vis zonder ogen..... En ook deze greep het kunstaas!

Vis zonder ogen….. En ook deze greep het kunstaas!

.

Wat ook erg gaaf is, is wanneer ze op een geworpen/getrold ondiep lopend aasje knallen. In het verleden is het voorgekomen dat ze dan zelfs compleet het water uit kwamen; vooral kleinere exemplaren rond de meter doen dit veelvuldig op een snel beviste topwater. Vissers die het vissen op roofblei gaaf vinden vanwege de extreem harde aanbeten….maak je borst maar nat als er een “snor” bovenop je topwater stuitert!!

‘s Nachts het kunstaas uitlaten op deze dieren is een beleving en kan ook succesvol zijn. Maar ook echt een riskante onderneming vanwege het feit dat je in het water kan vallen of je kunt bezeren tijdens het aan boord hijsen van de vissen. Als je gaat “zwemvestje om” en laat je vergezellen door een vismaat!

Sander Ossevoort

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

  1. Iris korver schreef:

    Jeetje, ik zie dat de liefde voor vissen vangen nog steeds aanwezig is?

  2. redrat schreef:

    meteen slachten die karperkillers

  3. HarmJan schreef:

    Leuk stukje!!

  4. sander schreef:

    hoi anne,

    noorden des lands zeg je…ik weet niet waar je exact vandaan komt maar ik kan je vertellen dat ze ook daar in de buurt al jaren gevangen worden :)

    vooral beroepsvissers krijgen ze regelmatig te verduren in hun “visvangatributen”

  5. Anne schreef:

    Binnenkort dus geen lange reis meer naar Spanje maar gewoon naast de deur (bij wijze van spreken, want ik en mijn maten komen helemaal uit het Noorden des lands). Scheelt een hoop duiten. Wordt er al gigidst?

  6. Richard schreef:

    Sander, ik ben nu al reuze benieuwd naar deel 2, top!

  7. lee van schijndel schreef:

    Ik zelf heb er nog geen een gevangen hoe wel we vaak snoeken met de boot waar kun je de meervallen het beste vangen waar mak je de meeste kans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *