Review Shimano S.T.C. Multi length Spin 210/240 Light reishengel

Reizen en vissen – thats what life is all about

Als je op visreis gaat per vliegtuig heb je keuzes:

1. Een hengelkoker meenemen – en hier meestal vet voor betalen

of

2. reishengels meenemen in je bagage, bijvoorbeeld in je koffer.

Voor mijn laatste trip naar Bonaire besloot ik alleen reishengels mee te nemen. Vissen was in deze trip samen met Claudia niet het hoofddoel. 

Reishengels versus eendelige hengels

Als ik zou mogen kiezen viste ik alleen nog maar met eendelige hengels. Want sluitingen maken de hengel altijd zwaarder, minder strak en minder sterk. Zeker bij zwaardere hengels. Hengels waar veel kracht op komt te staan.

Ik vis al heel erg lang met reishengels. Op stekken over de hele wereld. Daarbij heb ik slechts één keer een reishengel gebroken.

Die hengel had ik zelf gebouwd voor het vissen op Striped Bass in Montauk. Bij de eerste de beste aanbeet sloeg ik de hengel waar ik zo veel tijd in had gestoken met een droge klap kapot. Gebroken net boven het handvat. Ik denk dat mijn krachttermen Europa toen wel bereikt hebben..

Ondanks mijn goede ervaringen ken ik toch best veel vissers die een reishengel hebben gebroken. Zeker bij de zware visserijen zoals popperen en speedjiggen vormen extra sluitingen een verhoogd risico op breuk.

Maar zoals gezegd zijn mijn ervaringen best positief. De meeste vissen gewoon prima en hebben hun geld door het besparen op het inchecken van lange hengelkokers bij de luchtvaartmaatschappijen al 3-dubbel opgebracht.

Ik heb vooral ervaring met de Shimano reishengels. Shimano noemt deze “STC” wat staat voor Shimano Travel Concept. Whatever. Zo bezit ik een aantal Beastmaster STC’s, een Monster STC een Kaibutsu Pencil Instrument, een Kaibutsu Light Pleasure, Kaibutsu Long Cast en verschillende Jigwrex STC’s voor het speedjiggen.

Ook heb ik voor een eerdere trip naar Sri Lanka zelf een popperhengel afgebouwd. Op een driedelige CTS blank. Ik ving op die hengel zelfs mijn grootste GT ever.

De Beastmasters gebruikte ik o.a. voor het vissen op Giant Red Drum, de Monster STC voor het vissen op Zeilvis en de popper en speedjig hengels (Kaibutsu’s en Jigwrexen) o.a. voor het vissen op GT’s, Wahoo, Amberjack en Haai. Daarnaast heb ik zelf een aantal lichtere hengels afgebouwd voor de Kabeljauw en Heilbot in Noorwegen. Hiervoor gebruikte ik o.a. blanks van Jaws en MHX.

De meeste Shimano STC-reishengels zijn behoorlijk dikwandig. Dat maakt ze iets minder strak en licht, maar wel erg betrouwbaar, ondanks de vele sluitingen.

Jarenlang heb ik me vooral gericht op groot wild. En veel van mijn reishengels vallen dan ook in de zwaardere categorieën. Omdat ik afgelopen December op Bonaire een Bonefish wilde proberen te vangen moest mijn reishengel collectie wederom worden uitgebreid. Dit keer met een heel licht hengeltje. Eentje om met zeer kleine en lichte shads een poging te wagen op wat vliegvissers wel de “Holy Grail” noemen. 

Ik koos binnen de nieuwe 2019 Shimano STC Multi Lenghts Spin serie, voor de “Light” versie. Deze heeft een opgegeven werpgewicht van 3-14 gram. De STC Multi Length serie kenmerkt zich door het feit dat je de hengel op zowel 210cm als 240cm kunt gebruiken. Iets wat me wel handig leek voor toekomstige visserijen.

Eerste kennismaking met de Shimano STC Multi Lenght Spin 210/240 Light

Een week voor de vakantie komt mijn hengeltje binnen. Meteen valt op dat Shimano de verpakkingen van haar STC-modellen heeft gewijzigd. I.p.v. een harde ronde koker waar de hengel in een bijpassend hoesje in vervoerd werd zoals bij de eerdere series, is er nu gekozen voor een soort van tasje. Een tasje waar een halve pvc koker ter bescherming van de hengel is ingenaaid. In tegenstelling tot de oude verpakking is er in het tasje nu ook ruimte om een molen te vervoeren. Die molen blijft in dat geval dus op de hengel gemonteerd. 

Shimano reishengel STC multi

Voor mij is deze nieuwe verpakking geen verbetering. Sterker nog, omdat het tasje de hengel minder beschermd dan een volledige koker vind ik het eigenlijk een stap in de verkeerde richting. En als het dan toch de bedoeling is de hengel met molen te vervoeren, had dan de stof van het molengedeelte op zijn minst gepolsterd. Zodat deze goed beschermd zou zijn. Nu is het molentasje slechts gemaakt van dunne stof.

Toch kan ik me voorstellen dat deze verpakking voor sommige vissers wel meerwaarde biedt. Sportvissers die deze verpakking willen gebruiken om de hengel inclusief molen te transporteren naar de waterkant, bijvoorbeeld in de auto, zien er misschien wél de voordelen van in. In mijn geval gebruik ik de verpakking echter alleen om de hengel te vervoeren in mijn bagagekoffer. Die ik incheck op de vlucht naar m’n bestemming. En dan geef ik toch echt de voorkeur aan een harde koker.

Zeker omdat ik uit het oogpunt van gewichtsbesparing van die lichtgewicht koffers heb. Koffers die je spullen toch al minder goed beschermen dan de harde varianten. Die harde koffers zijn echter weer zwaarder. En het is voor mij altijd weer een crime om binnen het maximum toegestane gewicht te blijven als ik ga vissen. 

Als ik de hengel in elkaar steek bevalt me wat ik zie. Het opgegeven werpgewicht lijkt goed te kloppen en de hengel is lekker licht. Al merk ik wel dat ‘ie een tikje zwabberig is. Met deze hengel gaat het zeker lukken een Bonefish de baas te zijn, constateer ik tevreden.

Shimano STC Multi Length Light Spin 210 240

De blank

Ik heb behoorlijk vertrouwen in de Shimano STC blanks. Ik heb er in het verleden al veel dingen mee uitgespookt en grote en sterke vissen mee gevangen. Onder soms lastige omstandigheden. Nooit lieten ze me in de steek. Ok, een Shimano Exage STC werd eens aan splinters geslagen door een weerbarstige hamerhaai welke op de bodem van de boot lag. Maar daar kon de hengel weinig aan doen. ;)

Ook de blank van deze nieuwe STC maakt een goede indruk. De hengel is 6-delig maar wordt 5-delig gebruikt. Om de hengel in de kortste lengte van 210 cm te gebruiken plaats je boven de handgreep een kort deeltje i.p.v. het langere meegeleverde deel. Met dit langere deel wordt de hengel dus 240cm.

Actie van de Shimano STC multi length Light

De hengel blijkt bij het kromtrekken een actie te hebben welke ik zou willen omschrijven als “moderate”. Wat betekent dat deze gelijkmatig buigt over de hele lengte. Alhoewel ik persoonlijk voor de kunstaas visserij een voorkeur heb voor hengels welke wat meer een “fast” actie hebben lijkt me deze moderate actie voor de Bonefish zo gek nog niet. Bonefish staat immers bekend om zijn spijkerharde runs. “Moderate actie” wordt trouwen ook wel ook wel “parabolische actie” genoemd. Door deze actie kunnen de klappen van de vis in ieder geval goed worden opgevangen.

De blank van de STC is matzwart. Behalve boven het handvat. Daar is een soort van geweven patroon op de blank aangebracht. De hengel en de afwerking zien er netjes uit.

De transportlengte bedraagt slechts 53cm en de blank is voorzien van perfect sluitende pensluitingen. Alleen het topdeel heeft een oversteeksluiting. Een pensluiting zou hier te dun zijn geworden.

Aantal en type geleide ogen

De hengel is voorzien van 8 ogen plus een topoog. Althans, als je de hengel gebruikt op 240cm lengte. In de 210 cm lengte beschik je over 7 ogen plus een topoog. Net als in de vorige serie heeft Shimano naar mijn idee ook op deze serie iets te veel ogen geplaatst. 7 ogen plus een topoog was op de 240cm genoeg geweest. Extra ogen maken, zeker bij hele lichte hengels zoals deze, de hengel altijd iets minder strak. Wat “zwabberiger” zeg maar.

Dit komt omdat er gewicht vóórin de hengel wordt toegevoegd. De balans wordt daardoor iets minder. En de hengel wordt door het plaatsten van te veel ogen natuurlijk ook zwaarder. Al zal dit op het totaalgewicht van niet zo’n heel groot verschil maken.

“Micro ogen” zijn momenteel de trend zijn op lichte spinhengels. Shimano heeft voor deze reishengel echter nog gekozen voor “normale”, kleine eenpootogen. Ogen van het merk Seaguide.

Om de hierboven genoemde redenen had ik op deze hengel liever wel micro ogen gezien. Zoals ik al aangaf maakt de hengel een tikje een zwabberige indruk, overigens zonder dat dit storend is. Door gebruik te maken van minder en kleinere (= lichtere) ogen was dit vermoedelijk iets minder het geval geweest.

Even een zijsprongetje als het gaat om geleideogen. Het merk Seaguide staat bekend om het maken van prima ogen. Alhoewel ze een minder goede reputatie hebben dan de ogen van marktleider Fuji. Die al jaren de markt domineert.

In hengelland zijn er vele fabrikanten van geleideogen. Fuji is zoals gezegd het merk met de beste kwaliteit en reputatie. Maar Fuji is ook het duurst. Merken als Alps, Pacbay, Seaguide, American Tackle en nog een paar merk-fabrikanten zijn goedkoper. Maar ook behoorlijk goed.

Naast deze merkfabrikanten zijn er de nodige “no-name” geleideogen fabrikanten. Hun ogen zijn vooral op de goedkopere hengels te vinden zijn. Sommige daarvan zijn best goed terwijl bij anderen de voeringen kunnen loslaten. Of de ogen al in no-time groen uitslaan door oxydatie. Met “merk”ogen heb je deze problemen niet of nauwelijks. Shimano maakt op meerdere van haar hengels gebruik van Seaguide geleideogen maar ook, vooral op de duurdere series, van Fuji.

De meeste fabrikanten van geleideogen bieden trouwens heel veel soorten ogen aan. In verschillende prijsklassen. Van budget tot peperduur. De prijs van een oog wordt daarbij vooral bepaald door de voering en door het frame. Denk bij voeringen aan Alconite, SIC of Torzite.

Frames kunnen worden gemaakt van staal in verschillende legeringen en kwaliteiten, Maar ook van titanium. Deze laatste zijn lichter en het meest corrosiebestendig in zoutwater. Maar ook veruit het duurst. Onlangs zag ik trouwens geleideogen van Daiwa waarvan het frame was gemaakt van carbon/composite. Deze waren werkelijk superlicht. En zijn natuurlijk 100% corrosiebestendig. Gaat dit de nieuwe trend worden?

 

Handvat een reelhouder Shimano STC multi length Light

Handvat en reelhouder

In tegenstelling tot de eerdere Shimano Beastmaster STC series is er in deze serie gekozen voor een z.g. gedeeld handvat, Een handvat uitgevoerd in kurk. Gedeelde handvaten zijn al langere tijd trend. In theorie zijn ze lichter. Maar daar moet je je niet teveel bij voorstellen. Gewicht wat achter de reelhouder zit merk je sowieso niet of nauwelijks. In sommige gevallen kan een zwaarder achterdeel er zelfs voor zorgen dat de hengel lichter aanvoelt omdat de balans hierdoor beter is. Gedeelde handvaten zijn trouwens wel wat lastiger te plaatsen in veel hengelsteunen voor zover dat bij spinhengels relevant is.

Veel belangrijker dan het type handvat vind ik de lengte ervan. Of beter gezegd de plaatsing van de reelhouder. Zit deze te ver naar achteren dan zorgt dit voor een onbalans. Die er weer voor zorgt dat de hengel topzwaar aanvoelt. Ook 2- handig werpen is met een te kort handvat minder prettig.

Toch zijn om een of andere reden handgrepen van veel hengels gewoon te kort in mijn beleving. Het lijkt zelfs een soort van trend te worden om hengels uit te voeren met hele korte handgrepen. Heel vreemd. Meerdere merken hebben er last van.

Deze lichtste Shimano STC heeft hier gelukkig geen last van. De lengte van dit handvat is prima in orde. Of dit overigens ook zo is bij de langere en zwaardere STC-varianten heb ik nog niet kunnen testen. Hoe langer de hengel hoe langer de handgreep moet zijn, zeker bij zwaardere hengels.

Shimano heeft gekozen voor natuurkurk bij deze serie reishengels. De kwaliteit van deze kurk is behoorlijk goed, zeker voor een fabriekshengel. Op het handvat valt dan ook weinig af te dingen, of het moet je persoonlijke smaak niet zijn. Ik vind hem er echter prima uitzien.

Het vissen met de Shimano STC Multi Lenght Spin 210/240 reishengel

Ik gebruikte deze STC reishengel zoals gezegd in Bonaire. En viste ermee op Bonefish. Een zeer snelle en sterke vis welke na het haken zomaar tientallen meters lijn van je molentje afrost. Ondanks zijn bescheiden formaat laat ie je echt alle hoeken van het water zien. Ik viste erop met kleine 2 inch shadjes voorzien van 2,5 gram lood in Texas style. Goed kunnen werpen was bij deze visserij echt “key”.

Deze Shimano STC-hengel slaagde voor deze visserij glansrijk. Alhoewel ik even moest wennen aan het werpen met een dergelijk lichte combinatie lukte dit na enige oefening behoorlijk goed. Ondanks de altijd aanwezige harde wind van 5-6 5BF op Bonaire.

parabolische actie Shimano STC multi length Light

En ook het drillen van de Bones was een genot. De hengel had meer dan voldoende demping voor deze visserij en boog prachtig door. Zonder het gevoel te geven overbelast of te slap te zijn.

Hoewel het een gokje was om juist dit hengeltje in te zetten voor de Bone-visserij pakte dit heel goed uit. Ik gebruikte de STC daarbij trouwens in de 240 cm lengte omdat ik hiermee, in ieder geval op papier, de lichte shadjes net iets verder kon werpen. Ook kon ik daarbij de lijn iets makkelijker hoog houden tijdens de dril. Wat prettig was in het ondiepe en op sommige plekken obstakelrijke water.

Pluspunten

  • Goed sluitende verbindingen 
  • Goede en sterke blank (dikwandig)
  • Prima afwerking
  • Wordt geleverd inclusief beschermhoes/verpakking
  • Juiste lengte handvat

Minpunten

⦁ Er hadden iets minder en lichtere (kleinere) ogen op mogen zitten
⦁ Stevige prijs

Eindoordeel Shimano STC Multi Lenght Spin 210/240 Light

Een fijne en kwalitatief goede reis hengel voor het (ultra) lichte werk. Ik testte deze hengel uit op de Bonefish maar even goed kun je deze gebruiken voor bijvoorbeeld Baars, Forel, en voor het lichte werk op niet al te grote Snoek en Snoekbaars. Met kunstaas tot maximaal 12 gram. Ik gebruikte hem trouwens in combinatie met een Shimano Stradic Ci4 .Over deze molen ben ik al een tijdje erg enthousiast omdat deze erg licht is en ongelooflijk soepel draait.

De prijs van de Shimano STC Multi Lenght Spin 139,95 euro (adviesprijs) is behoorlijk stevig, maar wel acceptabel voor de geleverde kwaliteit. Ik zie hem op dit moment nog niet veel liggen in de winkels maar hij is in ieder geval beschikbaar bij Fauna Hengelsport.

   Michel Rijnberg

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. leroy schreef:

    Top revieuw!!!!!
    Bedankt voor de genomen moeite!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *