Review: Rainer Korn Traveller sea spin

De firma Zebco brengt onder de handelsnaam Fin-Nor een speciale serie van hengels uit, die de naam draagt van een bekende Duitse visser genaamd “Rainer Korn”. Binnen deze serie is ook aan de reizende visser gedacht, want enkele van deze hengels zijn uitgebracht in een ’traveller’ editie.

Deze serie hengels wordt duidelijk in het hogere segment gepositioneerd hetgeen je terug ziet in zowel de afwerking van de hengel als in de gebruikte componenten en de uiteindelijk prijs.

De volgende hengel komt in deze review aan bod

rainer korn seaspin travel

1. Rainer Korn Traveller sea spin

Samen met vismaat Jeroen besloot ik deze hengel aan te schaffen voorafgaand aan onze trip naar Soroya in Mei 2013. In het segment zwaardere spinstokken, zijn hengels met een werpgewicht van rond de 100 gram in relatief korte lengtes (deze hengel meet 2,20 meter) best schaars. Omdat we de hengel beiden in wilden zetten voor het vissen vanuit de boot en de stok relatief licht van gewicht is was dit in onze optiek op papier de ideale hengel voor het semi zware werk.

Rainer Korn Traveller sea spin

Lengte:                                    2 meter 20
Aantal delen:                          4
Opgegeven werpgewicht:     30-100 g
Transportlengte                     0.61m
Totaalgewicht                         260 g

Voor welke visserij is deze hengel bedoeld/het meest geschikt?

Volgens opgaaf vanuit de fabrikant is deze hengel prima geschik voor het vissen op kabeljauw, pollak, koolvis en kleiner heilbotten. Een prima allround hengel dus als je een trip naar het hoge noorden gepland hebt. Qua papieren specificaties zijn er dan ook weinig vissoorten die je met deze hengel niet zou moeten kunnen vangen, in deze contreien.

Blank

De blank is gemaakt van carbon waarbij de exacte samenstelling niet extra gespecificeerd is. Wat direct uit de (overigens fraaie) reishoes bleek is dat het carbon bij de sluitingen van de delen niet overal even dik is. Dat hoeft uiteraard geen probleem te zijn maar bij een hengel in deze prijsklasse had ik persoonlijk iets meer zorg verwacht bij het rollen van de blank.

De actie van de hengel beoordeel ik als mooi progressief buigend.

Handvat

Het achterhandvat is gemaakt van een redelijke kwaliteit kurk en is aan de achterkant afgewerkt met een rubberen dop. Het deel van de greep boven de reelhouder is gemaakt van EVA foam. De ALPS reelhouder ligt verder lekker in de hand en geeft wat mij betreft een mooie en chique uitstraling aan het geheel.

Geleideogen

Met de keuze om deze hengel in het hogere segment te positioneren is er ook gekozen om er goede ogen van de firma ALPS op te zetten. De verdeling van deze ogen is met 7 stuks wat mij betreft prima.

Sluiting van de verschillende delen

Aan de sluiting van de diverse delen had wat mij betreft wel wat meer zorg mogen worden besteedt. Het past uiteindelijk allemaal wel maar het feit dat de delen niet allemaal even dik zijn in combinatie met een oversteeksluiting zorgt ervoor dat je toch met enige gemengde gevoelens druk zet op de hengel.

Algehele afwerking

Los van het commentaar inzake de carbondikte is de verdere afwerking redelijk voor elkaar. Het 2e deel boven de handgrepen is voorzien van een fraaie sierwikkeling, alleen de hoeveelheid lak bij de ogen had wel wat minder gemogen.

Prijs

De hengel wordt aangeboden voor prijzen van rond de 225,00 – 275,00 euro.

De hengel in de praktijk

broken rainer korn traveller seaspin

Het gebruik van de hengel in de praktijk was een tegenvaller. Daar waar ik de gehele noorwegentrip prima heb kunnen vissen met de hengel brak de hengel van Jeroen bovenaan het derde deel op een moment dat een hengel eigenlijk niet zou mogen breken. Omdat we niet voor de eerste keer met reishengels vissen was dat een merkwaardige ervaring aangezien de hengel netjes in elkaar zat en brak op het moment dat Jeroen een aanbeet kreeg van een, overigens niet eens hele grote,  kabeljauw. Nu kunnen hengels breken, dus we deden het af als een incident en Jeroen viste de vakantie uit met een reservehengel.

Datzelfde jaar vertrok ik naar Caspe met mijn exemplaar en daar was ik aan de beurt. Tijdens de dril van een meerval brak de stok op exact dezelfde plek. Aangezien de hengels altijd apart zijn vervoerd door 2 verschillende eigenaren riekt dit nogal naar een productiefout.

Service en garantie had ook nog wat voeten in de aarde aangezien de groothandel op zijn zachtst gezegd nogal moeilijk deed. Overigens is dat uiteindelijk redelijk goedgekomen.

Dutchanglers eindoordeel: Make or break?

Break, als wij het niet doen doet de hengel het wel.

Hendrik-Jan Verheij

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. hans schreef:

  Tijdgebrek, tis ook overal hetzelfde…
  Tnx man, sleur ze eruit!

 2. Volkmar schreef:

  Hans,

  Ik denk dat ik voor ons allen spreek als ik zeg dat tijdgebrek de grote boosdoener is in deze, in onze vrije uren vissen we nu eenmaal liever dan dat we schrijven.

  Voor mezelf sprekend kom ik met al het (over)werken gewoonweg niet toe aan het typen van verslagen zoals ik die graag typ, namelijk per visdag en met de focus op beleving. Spoedig zal er wel een verslag van mijn kant volgen met de vangsten van de afgelopen periode. Want die waren er, en hoe!

  Afgelopen juni was het alweer 10 jaar geleden dat ik starte met het schrijven voor toen nog poldersnoeken.tk. De drang om elke week een verslag te typen is de laatste jaren weggesleten, maar er zullen zeker verhalen blijven komen van mijn hand over dagen/vangsten die eruit springen, wees daar maar niet bang voor.

  Groet,
  Volkmar

 3. Hans schreef:

  Hoi DA’ers, ik geniet altijd van jullie stukjes, ook van de tests e.d., maar de bijdragen van jullie stropen al een tijdje op.
  Toch geen opmaat voor een shut-down?
  Grtz

 4. Alex Barendse schreef:

  Leuk stukje HJ, wel duidelijk dat de kwaliteit niet altijd met de prijs te maken heeft. Ik heb laatst een 4delige 2m70 30gr Abu Garcia diplomat gekocht en die bevalt zo goed dat ik er ook de 3 meter versie van heb besteld. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *