Västervik, Zweden, deel 3; zelf proberen!?

George en John

Dit artikel is de laatste van mijn reeks over Västervik en mijn viservaringen daar. In dit artikel beschrijf ik hoe je zelf vanuit het Västervik Fishing Camp zou kunnen gaan vissen.

Waar is het en hoe kom je daar?

Het Västervik Fishing Camp (www.fishingcamps.se) bevindt zich ongeveer 250km ten zuiden van Stockholm. Je komt er of met de auto of met het vliegtuig waarna je op de luchthaven een auto of busje huurt. Het voordeel van je eigen auto is natuurlijk dat je meer materiaal kunt meenemen. Terwijl het vliegtuig weer aanzienlijker sneller is.

Wat heeft het Fishing Camp te bieden? Het Fishing Camp heeft een samenwerking met het Lysingsbadet Holiday Center op dezelfde locatie. Hierdoor kan het Fishing Camp volledige pakketten aanbieden, daarin inbegrepen:

– Huisjes

– Gidsen

– Huurboten

– Alle vismaterialen

– Een winkel met een breed en diep assortiment.

Shop met uitgebreid assortiment

.

Boothuis met de huurboten

.

Als je een trip met een gids boekt dan zorgt de gids ervoor dat alles is voorbereid en klaarstaat, inclusief eten en drinken. Als je zelf een boot huurt zul je of materiaal erbij moeten huren of zelf je materiaal mee moeten nemen.

Daarnaast, voor familie activiteiten, verhuurt het Fishing Camp ook kano’s en zijn ze op dit moment een programma aan het voorbereiden met verschillende familie activiteiten waaronder bijvoorbeeld bezoekjes aan interessante en leuke plaatsjes en musea in de omgeving. Zoals bijvoorbeeld het Astrid Lindgren park (Pipi Langkous!) en het dorpje Vimmerby. Daarnaast is het leuk om het plaatsje Västervik zelf te bezoeken, een levendig en mooi klein plaatsje met diverse winkels, authentieke Zweedse huisjes, een leuke haven en een indrukwekkende kerk.

Kano’s te huur voor trips in de omgeving

.

Het Västervik toeristenbureau

.

Traditionele Zweedse huizen

.

Kunst in Västervik: “The Stream”

.

De nieuwe kerk

.

De havenzijde van Västervik

.

De havenzijde van Västervik

.

Maar natuurlijk kun je ook prachtige familie uitjes maken met de huurboot om een mooie picknick te hebben op één van eilanden. Of een mooie wandeling maken over de diverse kleine eilandjes die tegen het Camp aanliggen via houten bruggetjes bereikbaar zijn.

BBQ ’s avonds op één van de eilanden

.

Houten bruggetjes verbinden de kleine eilanden om een mooie wandeling te maken

.

Prachtige vergezichten

.

De boten:

De boot waarmee ik met George viste is een prachtig platform voor de type visserij in dit gebied. Een Simax 620 met een 140pk buitenboordmotor. Deze boot wordt gebruikt voor de trips met een gids.

De huurboten zijn boten van de merken Crescent, Ornvik en Uttern en ongeveer 4,5m lang. Ze kunnen gehuurd worden met een 25pk of 15pk motor.Hiermee zijn ze snel genoeg om een gehele sector (A,B,C, zie andere artikelen) in een dag af te vissen.

De huurboten

.

De prijzen kun je vinden op de website, in 2012 kost een huurboot ongeveer Euro 200,- per dag. Hierin zit dan wel de brandstof, verzekering en daarbij ook GPS. Het “eigen risico” op de verzekering is ongeveer Euro 300,- wat relatief laag is vergeleken met ander elanden en helemaal laag wanneer je je realiseert hoe complex het gebied is waarin je vist.

Je hebt geen Vaarbewijs nodig maar je moet wel aan kunnen tonen dat je een boot kunt besturen.

Het vissen, vistechnieken en regelgeving:

Het vissen in deze regio is voornamelijk op snoek georiënteerd en daarnaast op baars als bijvangst. Je kunt hierop het hele jaar vissen, zolang er maar geen ijs ligt. Natuurlijk is de ene periode beter dan de andere en volgens George is de lente het best (april,mei, juni, afhankelijk van wanneer het ijs verdwenen is)  en wordt het moeilijker zodra het water boven de 12graden Celsius komt (5-12 is ideaal). George adviseert ook de perioden van volle maan te mijden. Hij heeft een kalender bijgehouden gedurende de laatste drie jaar waarin hij de resultaten van alle vistrips heeft bijgehouden. Dit heeft geresulteerd in een kalender die bijna een voorspelling maakt van groen en rode perioden om te vissen!

Het formaat van de snoek varieert flink. Een snoek groter dan 90cm is een serieuze vis in dit gebied. De meeste snoeken zijn tussen de 50 en 75cm groot. Alles wat daaronder zit wordt “carrot” (wortel) genoemd en ja, die vang je ook. Maar als je in totaal een paar dozijn snoeken per dag vangt dan heb je in ieder geval genoeg actie!

Het water is heel helder. En zout. Dus waar in zoetwater snoek zich verbergt tussen waterplanten is dat hier tussen zeewier…. En tussen de rotsen en stenen die over de bodem liggen. In de meeste gevallen relatief dicht tegen de oever en op, zoals George ze noemt, “onderwatereilanden”. Je kunt over deze gebieden driften of erop ankeren en beginnen met het gooien van je kunstaas!

Kunstaas wordt het meest gebruikt (jerkbait, spinner, shad, slider, wobbler). Het meest van de tijd visten wij met de fantastische jerkbaits van Hard Baits, gemaakt door een Russisch bedirjf. Persoonlijk denk ik dat levend of dood aas ook goed kan werken alleen is dit een techniek waar het Fishing Camp niet voor staat. Gebruik medium tot hard jerkbait hengels, medium sized reels en gevlochten lijn met sterke onderlijnen. En wees er zeker van dat je materiaal tegen zoutwater bestand is!

Het assortiment van Hard Baits, www.hardbaits.ru

.

Ook vliegvissen op snoek begint populairder te worden en Bertus Rozemeijer gaat hieraan wat extra aandacht geven in dit gebied.

Het gehele gebied is strikt Catch & Release, in lijn met de Fishing Camp regels. Je hebt geen visvergunning nodig (maar check altijd de wetgeving op het oment dat je er gaat vissen!). Trollen is verboden in het gehele gebied.

Kampioenschappen:

Het Fishing Camp organiseert jaarlijks ook het European Pike Championship (EPC) Dit wordt eenmaal per jaar in Oktober gehouden (net gehouden in 2012) met zijn eigen unieke regels en bezocht door teams uit meer dan 10 landen in Europa! Details van dit kampioenschap kunnen gevonden worden op de website van het Camp, www.fishingcamps.se.

.

“Waarom zou iemand in Västervik moeten komen vissen?”

Bovenstaande vraag stelde ik George en zijn antwoord was als volgt: “het is de combinatie van een ongelofelijke hoeveelheid vis in een gebied dat van een ongelofelijke schoonheid is. Daarnaast is Västervik goed toegankelijk vanuit heel Europa. Ook kun je eigenlijk met elk weertype hier nog goed vissen en de boten zijn uitgerust op een manier dat je in elke sector goed kunt vissen. En het Fishing Camp zit perfect in het midden van deze sectoren!”

George en John

.

Ik ben het met George eens. Ik was ook erg onder de indruk. En het professionalisme van George en de mensen in het Fishing Camp gecombineerd met hun up to date informatie en moderne uitrusting maken het een plek die zeker de moeite waard is om te bezoeken!

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *