Witvissen Lauwersmeer

Vakantievis!

Mijn familievakantie dit jaar ging naar Groningen, Landal park Suyderoogh in Lauwersoog. Natuurlijk moesten er hengels mee maar informatie op internet over het Lauwersmeer en specifiek het witvissen, is heel beperkt.  Omdat ik nu zelf wat ervaring heb opgebouwd dacht ik dat het wel zinvol was om dit met geinteresseerden te delen, vandaar dit artikel.

Zelf besloot ik om voor het park zelf een picker en een 8 meter stok mee te nemen. Verder nog een 3.60 medium/ heavy feeder waarmee ik tot een afstand van 60 meter wel kan vissen en een topsetje van 4 delen voor onder het kantje voor mijn zoon. Op het park zelf is het namelijk mooi vissen met een goed bestand aan mooie voorn, dikke baars en mooie brasem.

Leuke maat brasems

Leuke maat brasems

.

Aangekomen op het park eerst maar eens zoeken op internet voor de dichtstbijzijnde hengelsport zaak voor aas en informatie. In Zoutkamp, ongeveer 10 km van het park, is de enige echte hengelsport zaak. En ook met een eigenaar die zelf ook veel vist op het Lauwersmeer en dus mooi de nodige informatie kon geven! We bleken aan de goede kant van het meer te zitten. De hengelsportzaak zelf heeft eigenlijk alles wel op voorraad maar mocht je weten dat je gaat en je hebt veel nodig misschien toch nuttig om vooraf te bellen? Hengelsport Zoutkamp Churchillweg 26 9974 PC Zoutkamp

.

Informatie over de locatie van de visplek:

Rijdt naar het Landalpark Suyderoogh, ga net voor het park met de bocht mee naar rechts, aan de linkerkant heb je een restaurant/ snackbar. Rij rechtdoor tot je niet verder kunt (parkeerplaats), rij met de bocht mee tot je aan de linkerhand een weggetje door de bomen ziet en parkeer daar de auto. Loop via het weggetje naar het water, je komt nu op een grasveld van ongeveer 500 meter lang met een mooie kant, aan de rechterhand loopt de beschoeiing iets het water in met riet, aan de linkerkant zie je een lange steiger van ongeveer 30 meter waar je met een boot aan kan leggen. Direct het weggetje uit recht naar het water is een goede plek tot aan waar de beschoeiing naar binnen loopt. De hele kant is goed maar hier en daar zitten er gras/ wier bedden; gooi dus een aantal keren op een plek in om te kijken of je gras mee trekt.

Mooi water voor de vaste stok

Mooi water voor de vaste stok

.

Prachtig vissen met de feeder!

Prachtig vissen met de feeder!

.

Hoe te vissen:

Verder dan 30 meter uit de kant is echt niet nodig, het water op het talud is niet meer dan een meter diep maar voor de vis geen enkel probleem. De bodem is hard met veel kuiltjes waardoor je de korf niet gelijkmatig iets terug kan trekken. Hij ligt even vast en komt dan los. Een blokkorfje werkt hierdoor iets beter dan een speedkorfje. Met de method zou er goed te vissen zijn maar zelf heb ik er geen aanbeet op gehad. Dat wil natuurlijk niet veel zeggen, ik had bijvoorbeeld geen methodvoer bij me, maar waarschijnlijk werkt dat wel goed op dit water waar veel karper zwemt. Meer dan een picker heb je op deze stek dus niet nodig! Gebruik wel nylon op de spoel; er schijnen namelijk platten te zwemmen van 4 kg+ en dan heb je net iets meer rek. Met de vaste stok kun je op 4 a 5 meter al prima vissen, vooral voorn, maar zelf maakte ik twee keer mee dat het elastiek er meters uit knalt en dat er geen houden aan was, er zwemt dus grote vis!

Hangen!

Hangen!

.

Zo vader, zo zoon

Zo vader, zo zoon

.

Voer:

niet te moeilijk doen een standaard feeder of vaste stok voer werkt prima, omdat het toch al niet diep is niet te zwaar.

.

Ik hoop dat deze korte en bondige informatie helpt wanneer jezelf een keer op het Lauwersmeer wilt gaan witvissen!

Vakantievis!

Vakantievis!

.

Veel succes, Ben Hakstege

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *