La douce France, Le Tarn

De eerste snoekbaars

Op zaterdagochtend om 07:00 start ik de auto voor de laatste maal in Playas de Chacon waarna we de tocht door de Pyreneeën opnieuw aanvangen om naar onze volgende vakantiebestemming te gaan. We hebben hier 2 keer een huisje gehuurd bij dezelfde fransman. De laatste week zal dus op praktisch dezelfde lokatie worden doorgebracht maar dan net even een klein stukje verderop aan de rivier de Tarn.

De reis verloopt vlot en voorspoedig en net na het middaguur staan we op de plaats van bestemming. Na een biertje gedronken te hebben met Jose, de eigenaar die nogal van stevige belgische biertjes blijkt te houden, rijden we achter hem aan naar onze eerste bestemming. Een klein chaletje op een supermooi plekje aan de rivier de Tarn is het doel. De rivier is hier zo’n 150 à 200 meter breed, stroomt nauwelijks en ziet er prachtig uit.

Er ligt daarnaast een heel aardig bass boatje op me te wachten met een 30 pk en minn kota terrova met ipilot, wat wil een mens nog meer ? Het huisje is klein maar heeft alles wat je nodig hebt en gezien het prachtige weer willen we toch zo min mogelijk binnen zitten.

Na wat snelle boodschappen bekijken we een lokaal stadje en peil ik de rivier bij het huisje maar eens uit met de visvinder. Net voor de kant is het erg diep en steil en zakt het zo af naar een meter of 8 om vervolgens richting de overkant met een lange glooiing op te lopen naar een aantal overhangende bomen onder de overkant. De overkant is een oerwoud van ellende zo zie ik na wat peilwerk en ik besluit om het gewoon flink diep te zoeken. Onderaan de glooiing gaat er flink verspreid 5 kilo boilies in zodat de vissen wat te zoeken en te eten hebben. In de avond vangen Bas en ik nog 2 snoekbaarsjes, 1 vertikaal en 1 op een plugje, de kop is eraf.

De eerste snoekbaars

De andere ochtend gaan Bas en ik samen weg in de boot, lekker een paar uurtjes vissen op de hier veel voorkomende zwartbaarzen (black bass). Op een topwater weet ik vrij snel 2 visjes te vangen maar hierna valt het stil en geven we er na een paar uurtjes de brui aan. ’s Middags haal ik zonder veel verwachtingen de karperhengels uit de hengelkoker. 37/100 nylon erop, een stukje leadcore en flink zwaar vastlood omdat ik gezien de voerplek toch zeker op 150 zal moeten vissen. De hengels worden voorzien van een standaard knotless knot rigje met een continental boilie hook zonder verdere fratsen van zo’n 25 centimeter lang en er gaat een 26 millimeter boilie op de hair. Helemaal niet subtiel, maar dat zou hier ook niet nodig moeten zijn zo schat ik in. Niet veel later ligt de hele handel in en plop ik de eerste kronenbourg van de vakantie open. Boekje erbij, spelletje met de kids, het leven is mooi als je vakantie hebt.

Het zal zo’n half uurtje hebben geduurt nadat ik de hengels heb uitgevaren als met een bloedrun de eerste stok vertrekt. Met een paar sprongen sta ik naast de stokken en na het dichtdraaien van de slip heb ik contact. Een woeste langgerekte schubkarper geeft een mooi robbertje vechten weg maar moet toch het onderspit delven tegen de 3 ponder. Nog verbaasd van de snelheid waarmee e.e.a. zich afspeelde vaar ik de hengel opnieuw uit om nog op het water Basje al weer in een andere stok te zien hangen. Dat gaat wel hard zo hier, we vissen nog geen uur en de 2e run is al een feit.

Woest vechtende langgerekte schubkarpers

Dat het geen incident blijkt te zijn blijkt wel als de runs elkaar op blijven volgen. De ene na de andere schubkarper wordt geland maar ik los ook 2 vissen die er met de complete rig vandoor gaan. Uiteraard geeft dat te denken en al helemaal als ik tegen de avond een par meervallen vang, geen ebro monsters maar op de karperstokken zijn vissen van 1,30 à 1,40 toch heel niet verkeerd.

Bas staat wederom zijn mannetje

Aan het eind van de avond draai ik de handel binnen en maak ik de balans op, er zullen een paar zaken gewijzigd moeten worden in de aanpak om geen vissen te verliezen. De rigs zullen van schuurbestendiger onderlijnmateriaal moeten worden gemaakt, drillen zal vanuit de boot moeten gebeuren aangezien diverse vissen het leuk vonden om volop naar links te zwemmen, waar net zo’n oerwoud ligt als aan de overkant, en ik heb niet echt de ambitie om ze allemaal op te gaan duiken zoals ik met enkele vissen moest doen deze dag.

Tarn meerval

De andere ochtend bezoeken we Albi, leuk plaatsje aan de rivier de Tarn waar we de lokale kathedraal bezoeken, wandelen langs de oevers van de rivier en helaas niet kunnen winkelen aangezien de winkels op maandag gesloten zijn. Wist ik ergens wel maar het was nog niet helemaal geland. In de middag eten we lekker een broodje en gaan de hengels er nog maar eens in.

Success blijft ook nu niet lang uit, we vangen vrij snel weer een mooi serie schubkarpers die we allemaal binnenhalen vanuit de boot. Dat die aanpak geen slecht idee is blijkt wel als de karperstok weer vertrekt en de vis aan de andere zijde onhoudbaar van me af koerst. Bas steurt beheerst en netjes de boot de goede kant op terwijl ik de vis probeer af te blokken die hele slechte plannen heeft richting het oerwoud aan de overzijde. Al snel wordt duidelijk dat er een meerval aanhangt en gezien het gevecht ook geen kleintje.

L’un après l’autre (De een na de ander)

De vis neemt de hele boot op sleeptouw, hetgeen natuurlijk niet lang onopgemerkt blijft. Al drillend en omringt door diverse franse bootjes die elkaar toeroepen dat er een ‘Belle Silure’ aanhangt tracht ik de vis te overreden om maar eens naar boven te komen. Dat lukt zo’n 45 minuten later en een diepzwarte moddervette vis laat zich even zien in het vrij heldere water. Na wat laatste schermutselingen kan ik de vis in de bek grijpen om nooit meer los te laten.

Aardig gek op een karperstok

Even later trek ik de vis op de meervalonthaakmat die inmiddels is klaargelegd en verbazen we ons over de omvang. Als ik de buik van de vis voel weet ik ook wel waar al die boilies zijn gebleven. De maag van de vis voelt aan als een zak met glazen stuiters. Anita schiet wat fraaie platen en hierna gaat de vis retour. In de middag volgt nog een fraai exemplaar van 1 meter 50 wederom op de boilies en we vangen nog wat karpers.

1 meter 50 achter je aan naar de kant trekken

We kunnen deze vakantie niet veel verkeerd doen zo blijkt wel en je hoort ons niet klagen, wanneer ik dit schrijf is er alweer een kapitale vis uitgekomen maar daarover later meer.

Hendrik-Jan en Bas

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Thomas schreef:

  Hoi Hendrik-jan

  Een mooi visverhaal.
  Ziet er top uit daar ik wil in het voorjaar naar het zelfde huisje (kleine) gaan als jullie.
  Kun je misschien nog wat tips meegeven zoals stekken, onderlijnen, boilies, manier van vissen etc. zou ik erg blij mee zijn omdat ik zelf nog nooit op de tarn gevist heb.

  Alvast bedankt,

  Groeten Thomas

 2. marco vink schreef:

  even als laatst
  het zijn salmo hornet ik dacht rapala foutje bedank

  gr marco

 3. marco vink schreef:

  Hallo H J

  Mooie vissen heb je daar op de Tarn gevangen wij hebben de afgelopen week lekker gevangen met korte onderlijnen viel het stil , we zijn overgegaan op lange en jawel 2 van 2 Mtr + en 8 stuks van 120 cm tot 190 cm daarbij hebben we ook nog wezen snoekbaarzen .
  Dochter heeft haar eerste gevangen van maar liefst 65 cm mooie vis . Oja rapala hornet zinkend en drijvend 2.5 cm t/m 7 cm zijn binnen foto`s volgen.

  groetjes van Marco , Marlene en saskia vink

  tot laterrrrrrrrrrrrrrrr

 4. hendrik-jan verheij schreef:

  Tuurlijk Ivan, ik zet ze allemaal terug :)

 5. Ivan Vanpraet schreef:

  Hey HJ,

  Mooie vissen maar laat je er een paar zitten voor mij als ik daar vis in september?;);)

  Groeten Ivan

 6. Arno schreef:

  @ John
  Na eerst wat kleintjes had ik vandaag op kantoor echt een mega paperclip! M’n dag weer goed ;-)

 7. Robert schreef:

  Mooie vissen Hendrik Jan!

  Topvakantie zo te lezen.

 8. Tim schreef:

  Mooie verhalen, HJ!

 9. John schreef:

  Zal ik dan maar een verhaaltje over de avonturen op kantoor gaan maken. Kanonnen! Wat een vis voor jullie deze vakantie! John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *