Meerval, Rhône en Petit-Rhône, deel 2

Zaterdagochtend 7 april. Om half 8 in de morgen belt Jaco me. De mannen hebben ’s nachts lekker door kunnen kachelen en zijn over een uur bij het huisje aan het water. Ondertussen ruimen wij ons kampje op. Voor Pascal zit de geslaagde trip er op. Hij heeft een paar vissen gevangen waaronder een hele dikke. Tom blijft nog tot dinsdag maar vaart met Pascal mee naar de camping in Sylvereal. Ik pik Jaco, Ferry, Jetse en Richard op voor een foto- en filmsessie.

.

Hierna smeden we de plannen voor de komende dagen. Vorig jaar hebben we op het fluviale deel gevist. Met andere woorden, op het gedeelte stroomopwaarts van Sylvereal waar nachtvissen verboden is. Gezien de controles en de te riskeren boetes (minimaal 300 euro per persoon) willen we de gok niet nemen. We besluiten alleen in het maritieme deel te vissen. De eerste tegenslag dient zich aan. De nieuwkomers mogen de camping in Sylvereal niet op. Na bemiddelen van Tom worden Jaco & co. uiteindelijk toegelaten. Wat blijkt, een paar dagen eerder heeft Frenchguide, een belg, ’s nachts op de camping voor enorm veel overlast gezorgd. Jacques, die naast campingeigenaar ook zijn zieke vrouw moet verplegen, zit niet verlegen om gezeik op de camping. Dus sinds Frenchguide’s bezoek worden alleen nog trouwe campinggasten toegelaten. Tsja…

Met één visboot en een rubberboot lukt het uiteindelijk om aan het begin van de avond 6 vissers verdeeld over twee viskampjes in gereedheid te brengen. Ferry, Jetse en Richard zijn op elkaar aangewezen en hebben een hele mooie en ruime stek op een soort landtong. De stek is wat hoger gelegen waardoor rondom vissen heel goed mogelijk is. Eelco, Tom en Jaco hebben een minder ruime stek maar wel meer beschutting.

Die nacht worden er twee vissen gevangen. Jetse bijt het spits af met een middelgrote vis.

.

Jaco vangt een iets kleinere. Laat op de avond komt er een visboot voorbij met daarin wederom een bekende. Het is Nils Meuther die we nog kennen van de Saarwallerbeurs eerder dit jaar. Nils heeft sinds begin dit jaar een meervalkampje http://dschungelwaller.de maar is wat gestresst. Nils is op weg naar twee klanten. Zij vissen buiten het maritieme gedeelte stroomopwaarts en zijn zojuist gepakt door de Gard de Peche (de vispolitie) en moeten inpakken. Wij kunnen maar één conclusie trekken en dat is dat we er verstandig aan hebben gedaan niet in het fluviale deel te vissen. In de dagen die volgen vangen we allemaal ons visje. De grote jongens laten het helaas afweten.

.

Na een paar dagen vissen willen we er eens uit. Op een kwartiertje rijden ligt Saintes Maries de la Mer. Een badplaats aan de Middellandse Zee. Het oude stadje is geweldig.

.

Maar de rit er naar toe is minstens zo leuk. We zien wilde paarden, honderden flamingo’s die in de ondiepe poeltjes op zoek zijn naar eten en paardenfarms met heel karakteristieke rieten kappen. Het doet in de verste verte niet denken aan Frankrijk.

.

.

We verkassen nog een maal maar we blijven kleintjes vangen. We blanken zelfs een paar nachten. Het vissen is erg lastig geworden. We overspannen naar overhangende takken en door de snoeiharde wind hoor je de lijn zingen. Dat moet onder water voor de meervallen ook hoorbaar zijn. En met de lijn in het water vissen lukt ook al niet vanwege het overvloedige drijfvuil (pluisjes van populieren). Uiteindelijk verkassen we nog één keer naar een wat smaller gedeelte van de rivier met wat beschutting. Hier vangen we in twee dagen tijd toch nog een paar aardige vissen.

.

De klapper komt, net als vorig jaar, de laatste nacht. Het is opnieuw Ferry die de grootste vis van de trip vangt. Een hele dikke van 214cm.

.

Hebben we ons de hele trip goed gedragen, worden we uiteindelijk op de terugreis toch nog aan de kant gezet. Gordel vergeten om te doen. Of we even 90 euro contant willen aftikken. Onze trip was geslaagd, dus die 90 euro maakt ons niet uit. De politie zag er de humor ook wel van in, getuige de foto.

Heren!

.

Groeten Eelco Hensen

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *