Zelf boilies maken

Flessen met Flavour

Ik begin dit eerste artikel over boilies omdat binnenkort het seizoen voor de meeste vissers weer van start gaat en er steeds meer met de method feeder gevist wordt. Ikzelf ben hiermee 2 jaar geleden begonnen en vind het een uiterst leuke visserij waar je vaak de grotere vissen mee aan de haak krijgt. Eigenlijk best gek dat we nu pas een aantal jaren met mini boilies vissen terwijl heel veel karpervissers, inclusief mijzelf, soms “top”dagen beleefden aan een 18mm boilie ( en soms nog groter). “Top”omdat de ene na de andere slijmjurk of mega winde aan je haak ging hangen en je voerstek totaal weg vraten #@+&%grr klo.. beesten. Voor een karpervisser althans.

Meer dan 25 jaar na de introductie van de boilie zijn de witvissers pas massaal de boilie gaan waarderen, dat ikzelf daar niet eerder op gekomen ben! Een jaar of 15 geleden maakte ik mijn eerste boilie, totaal geen ervaring, eigenlijk deed ik maar wat, had me wel een beetje ingeleefd maar het was de tijd dat ei-albumine, hoogwaardige eiwit complexen enzovoort in boilies hoogtijdagen beleefde. Eerlijk gezegd heb ik NOOIT in dit soort dingen geloofd, ik heb het altijd simpel gezien. Ten eerste kan een karper, en alle andere vissen, niet rekenen. Dus het aantal hoogwaardige eiwitten en laagwaardige eiwitten zal ‘ie nooit uit kunnen rekenen. Maar een ieder moet geloven wat ‘ie wil geloven en als jij denkt dat je er meer mee vangt moet je het vooral toevoegen (ergens moet marketing natuurlijk ook geld verdienen). Als productontwikkelaar heb ik al hulpmiddelen nodig om het uit te rekenen en een vis heeft geen rekenmachine. Ten tweede, eet zelf eens een week niet, wedden dat je ook een bord eten opeet waar je eigenlijk niet van houdt? Heb je net gegeten dan neem je ook niet gelijk een gevulde koek, tenminste….?

Zoals gezegd, hou het simpel, de boilie moet vooral lekker zijn. De ene keer zal hij een zoete boilie prefereren en de andere keer een hartige.

Zoet versus hartig

Dit is dus nog zoiets, ik geloof heilig in zoete boilies en als ik zeg zoet dan bedoel ik ook zoet, vooral in de zomer. MAAR ik geloof niet dat er verschil is in banaan, aardbei, perzik, tutti frutti enzovoort. In al die jaren karpervissen heb ik alle smaken op mijn schap wel eens in de boilie gegooid, en dat zijn er veel, heel veel! Maar echt verschil heb ik nooit kunnen ontdekken. Waar ik veel meer in geloof is het kleurtje dat de boilie heeft, maar ook dat gaat niet altijd op. In hartig zit naar mijn idee veel meer onderscheid alhoewel ik zelf eigenlijk altijd met dezelfde hartige boilie vis. Trassi met een goede vleug knoflook doet het eigenlijk altijd. Zelf gedraaid natuurlijk (hoewel mijn vrouw er niet echt blij mee is….)! Ikzelf maak per seizoen heel wat kilo’s boilies waarvan een aantal kilo mini’s voor de brasem. Mij zul je overigens de (te) dure 8 en 10mm boilies nooit zien crunchen en door mijn voer zien doen. Ikzelf draai liever een aantal kilo 18 of 22 mm boilies  met dezelfde geur en crunch deze. Daarnaast draai je deze boilie veel sneller dan die kleine boilietjes.

 

Een heel eenvoudig en simpel boilie recept: ***

– 300 gram maismeel

– 300 gram vette soja meel – 400 gram griesmeel

– 10 eieren

– 50 gram olie

– Flavour ( mijn flavours gebruik ik op dit recept 25 gram, voor zoete boilies 1 theelepel saccharine = 250 x zoeter dan suiker )

– Voor trassi/ knoflook 40 gram trassi pasta 1 dag weken in de eieren en 1 theelepel knoflook poeder

– Kook de kleine boilies 30 seconden, de grote 1 tot 3 minuten

Hoe hard wil je ze uiteindelijk hebben?  Ik hou niet van hele harde boilies. Na het koken de boilies drogen, de kleine 1 dag meer dan voldoende, de grote droog ik tot een maximum van 3 dagen, zoals gezegd ik hou niet van hele harde boilies maar je kunt ze natuurlijk wel een week drogen.

*** Ikzelf gebruik ongeveer maar 1/10 deel ( Ga dus uit van 1 ei ) voor de kleine boilies en draai de rest dan op aan 18 of 22 mm boilies omdat die kleine boilies echt meer tijd kosten met de hand. Gebruik  je fantasie; je kan er echt van alles aan toevoegen. Of juist helemaal geen flavour, meel ruikt van zichzelf natuurlijk ook, een aanrader!

Zoals ik al zei: soms maakt kleur iets uit. Mijn karperboilie kleur ik eigenlijk standaard naar kleur van de smaak. Aardbei wordt rood en banaan geel enzovoort. Heel raar maar bij de mini boilies voor brasem geef ik de kleur vaak pas na het draaien en koken. Ik los een klein beetje kleurstof op in een paar druppels water en rol de boilies er door heen en laat ze er ongeveer een uurtje in staan. Ondertussen af en toe even omrollen. Daarna laat ik ze drogen. Voordeel hiervan is dat ik van 1 smaak boilie een heel aantal kleuren kan maken. Wel eens aardbeien blauwe boilies gezien of groene bananen boilies,….. maar het vangt wel!

Overigens, probeer het ook eens zonder kleur, soms de meest verassende kleur! Als laatse nog een tip, vervang eens 10% meel voor kurk en je hebt een pop-up, werkt soms dodelijk op brasem, soms wel 10 cm boven de bodem aangeboden!

Veel succes met je eigen boilies! Hieronder een foto-overzicht van het maken van boilies.

Ben Hakstege

.

Klaar voor het koken

.

Flessen met Flavour

.

Nog steeds expirimenteren, ik kan het niet laten

.

Stinken maar vangen

.

Verschillende planken/ diameters 10mm tot 28mm

.

Hiermee maak ik drijvende boilies

.

Verschillende boilies

.

Verschil tussen drijvende boilie en standaard boilie

.

22 mm boilie draait met de hand veel sneller dan een 10 mm boilie

.

Hennep gepaneerde boilie, hennep valt langzaam van de boilie.

.

Nakleuren van de boilie

.

Voorbereiding boilie draaien

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. marc bud schreef:

    ipv op de hair kan dit ook op een bait pin, zoals in de feeder visserij.

  2. Ben schreef:

    Hi Tim,
    Wat ook een optie is en wat ikzelf altijd doe, met een mini boortje van 1,5mm / 2 mm voorboren, ikzelf heb een standaard boortje verhit aan de kant welke normaal de boorkop ingaat en vervolgens in een stukje plastic gedrukt, nooit meer problemen met gescheurde boilies. Succes!
    Ben

  3. Hendrik-Jan Verheij schreef:

    Hoi Tim,

    Ik vind zelf de aasnaalden van fox vrij prettig en dan voornamelijk de oranje variant met een inkeping aan de bovenzijde.

    Ik gebruik voor miniboilies vaak een ‘splice needle’. Dit is een soort van boilienaald waarmee ik leadcore leaders in elkaar zet.
    Die zijn veel dunner en fijner en elimineren vermoedelijk het ‘splijtprobleem’.

    Een andere route kan zijn dat je de haakboilies voor het vissen goed bevochtigd waardoor ze wat ‘elastischer’ zijn.

  4. Tim schreef:

    Hoi Ben!

    Leuk en informatief! Ik wil komende tijd gaan vissen met miniboillies op de IJssel hier in Deventer i.v.m. de zwartbekgrondels.. Om gek van te worden als je met maden vist!

    Heb alleen vaak het probleem dat ik de mini’s heel moeilijk op de hair krijg. Ze breken vaak open door een te dikke boillienaald. Heb al een vrij dunne, maar niet dun genoeg blijkbaar. Weet jij toevallig een type boillienaald dat geschikt is om de kleine ballen heelhuids op de hair te krijgen?

    Cheers!

    Tim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *