Ebro dag 5; meerval vanuit de bellyboat!

bellyboat
Altijd fijn, een 7/0 circle hook in de buurt van je bellyboat......

De missie voor deze visvakantie is : een meerval drillen uit de bellyboat.  En dus nam ik bellyboat, waadpak en flippers mee naar Spanje en dobber nu op de Ebro. Wachtend op wat komen gaat….

Op het lcd-scherm van m’n al wat oudere Lowrange x85 dieptemeter tekent zich onmiskenbaar grote vissignalen af. Een onderwaterwereld die in het niets lijkt op de wereld waarin ik leef.

De meerval, een opportunistische rover. Niet lang geleden zag ik nog een filmpje hoe een meerval een duif van de kant afpakt en oppeuzelt. Gefilmd op slechts enkele kilometers verwijderd van waar ik nu ben. Ook het ineens verdwijnen van hondjes, watervogels en soms zelfs kleine kinderen worden toegeschreven aan de meerval.  Ietwat ongemakkelijk bedenk ik mij hoe ik ervan onderaf uit zal zien voor een <3 meter meerval. Als een lekkere dikke eend…….slik….

Voorzien van de jerkbaithengel met reel, 40 pond Powerpro en een flink verzwaarde bulldog, beweegt de hengel op en neer. Eenmaal bij de bodem stevig omhoog trekken en dan weer laten zakken. Steeds maar weer. Zwaar werk, waardoor ik na verloop van tijd de bulldog toch maar verruil voor een flinke shad.

Door het instorten van rotswanden zijn er perfecte schuilplaatsen gecreëerd voor de vissen. De loodkop glijdt zo nu en dan van een rots af verder de diepte in. Elk moment verwacht ik die hartverzakkende ‘beuk’.

Op de dieptemeter is te zien dat ik niet onopgemerkt blijf. Regelmatig zie ik dikke signalen zich losmaken van de bodem en deze stijgen tot <2 meter onder m’n bellyboat. Het gespetter en geplons van de flippers ontgaat de vissen dus niet…. In gedachten zie ik een donkere schaduw uit de diepte omhoogkomen om zich vol overgaaf over mijn flippers heen te schuiven. Een gedachte die ik zonder veel succes van mij probeer af te zetten.

Shad, bulldog en dikke eend worden ‘helaas’ niet gepakt en dus neem ik weer plaats achter de 3 meter kanthengels die van halibut pellets zijn voorzien, geduldig wachtend op een aanbeet. Op de vraag waarom ik m’n waadpak aanhoud, antwoord ik dat ik bij een aanbeet de vis wil gaan uitdrillen uit de bellyboat. Een plan wat verraste en afkeurende blikken oplevert. Met een 3-meter pellethengel en misschien wel een even grote meerval, moet immers wel resulteren in iets,… nou ja iets onaangenaams voor mij.

Ringelingeling!! Een topbel laat zich van zijn beste kant horen bij het schudden van de hengeltop. Het aas is gepakt en nu de drill! Ik pak de hengel en loop het water in. John reikt bellyboat en flippers aan en mijn avontuur kan beginnen. Wauw, wat is dit kicken zeg! De vis blijft diep. Zwemt heen en weer en schudt met de kop. Enigszins opgelucht denk ik geen hele grote te hebben gehaakt. Toch is duidelijk dat de meerval geen enkele moeite heeft mij op sleeptouw te nemen. Ontzettend gaaf om mee te maken.

De dril is begonnen; maar wie drilt nu wie??

.

Ik bemerk dat het verplaatsen van gewicht in de bellyboat noodzakelijk is om niet ondersteboven te gaan en dus maak ik de rugleuning los om zo flink naar achteren te kunnen leunen. Concentreren nu. Een 50 ponds Powerpro-lijn die verward raakt in m’n flippers kan in een drama eindigen. Het mes ligt gelukkig nog veilig op de kant waardoor het kappen van de lijn in een noodsituatie geen enkel probleem moet geven…… HJ en Roel schieten videomateriaal vanuit de boot terwijl John staat te jongleren op de kant met de andere hengels om te voorkomen dat ik in de andere lijnen kom te zitten. Ik heb niet echt veel in te brengen tegen de vis…… Na een minuut of 20 is het dan toch eindelijk 1-0 voor de grote mensen als de vis zich gewonnen geeft.

Yes! Binnen!

.

Moe maar voldaan schat ik ‘de buit’ op zo’n 170 cm. Op de onthaakmat blijk ik er niet heel veel naast te zitten. Het meetlint laat dan 176 cm zien. Yes, mijn missie is gelukt; meerval vanuit de bellyboat!

bellyboat

Altijd fijn, een 7/0 circle hook in de buurt van je bellyboat……

.

De vis “op sleep” terug naar de kant

.

 

bellyboat

Schitterende vangst vanuit de bellyboat!

.

.

.

Een koud biertje wordt me aangereikt en ik plof meer dan tevreden neer in de stoel. Het waadpak aanhoudend, want dit wil ik zeker nog een keer doen!!!!

Arno Ruiter

 

NB:

enkele fotoos zijn snapshots uit de video die van de dril is gemaakt en daarom soms wat “trillerig”. De video van de reis volgt nog.

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. HCD schreef:

  Beste Arno,

  Met belangstelling je bovenstaand verhaal gelezen. Toch viel mij in gedachten bij het lezen hiervan een bekende lachwekkende televisiereclame in gedachten.
  Zou je voortaan niet beter van tevoren “EVEN APELDOORN BELLEN” voordat je wordt voortgesleept door een vis richting een grote waterval .

  Volgens mij win je dan ook nog de de LOEKIE de LEEUW prijs.

  In ieder geval gefeliciteerd met deze manier van vissen,waarbij echt voorop staat “wie ooh wie” heeft gevangen.

  Groet H.

 2. John schreef:

  Ik heb staan genieten van je dril! Echt gaaf! John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *