Ice ice baby

Even opwarmen en de benen strekken

De hele maand December zit het mij niet mee. Overal sneeuw en ijs en in het weekend ook nog vaak verplichtingen. De boot blijft dan ook noodgedwongen in de garage en hoewel het zelden voorkomt wordt er 2 weekenden op elkaar volgend in het geheel niet gevist.

De laatste 2 weken van het jaar pakken we de draad toch weer op en vissen we een aantal sessies op een groot grindgat. De eerste sessie heb ik afgesproken met Peter op de maandag na kerst. Helaas verslaapt hij zich en krijg ik hem niet wakker waardoor ik alleen in de boot zit en Jeroen bij Michel instapt.

Toch is het alleen ook wel weer eens lekker omdat je zo je eigen gang kunt gaan en taludjes heel scherp kunt varen. Een bezigheid die je met een vismaat in de boot niet altijd in dank wordt afgenomen.  Met zijn drieën genieten we van gluhwein en knakworsten tijdens te shore lunch en ondanks alle sneeuw en kou wordt er genoten.

Ik sluit de dag af met 9 vissen die allemaal van een goed formaat zijn en ik los nog enkele vissen waarvan er enkele zeer goed aanvoelden.

Even opwarmen en de benen strekken

Ook Michel en Jeroen weten hun vissen te vangen en vooral Jeroen pakt nog een mooie.

We vangen een mooi slag vis

Een dikkertje

Op donderdag besluit ik om het samen met John nog eens over te doen. De weersvoorspellingen zijn niet al te best en we zitten dan ook de gehele dag te blauwbekken in een zeer dichte mist bij -7C.  Niet echt ideale omstandigheden om te vertikalen zeg maar en ook nog eens met allerhande extra ellende;

Vastvriezende elektromotoren, dichte geleide ogen, stagnerende molens en allerhande ongein zijn ons deel. Toch komen de beten lekker hard door en we vissen die dag zeer geconcentreerd naar een mooie score. Allemaal dikke vissen van een goed formaat zijn ons deel en ook deze dag worden er weer enkele goede vissen gelost (je hebt van die dagen) en weten we beiden een mooie 70-er te landen.

Mooi formaat vis met een vergroeide stekelkam

In de middag wordt er zelfs nog even met de pen gevist terwijl we voor anker liggend onze lunch klaarmaken maar daar waar we ze met de shad wel vangen geven ze op een spiering niet thuis.  We laten ons de lunch in ieder geval goed smaken en lichten na een uurtje de ankers om verder te vissen met shads.

Even pauze en wat warms eten, goed voor het moraal

Als het tegen een uur of 4 is begint zich bovenop het ijskoude water ijs te vormen. Overal zie je bijna de ijskristallen aan elkaar klonteren en vormt zich zeer snel een dun laagje ijs op de plas. Een fenomeen dat je maar zelden zo van dichtbij meemaakt. Wel wordt het vissen hierdoor praktisch ondoenlijk en omdat vrijwel overal nu ijs ligt besluiten we er mee te stoppen.

Wel mooi om te zien

Zo hebben we 2010 toch nog af weten te sluiten met een paar mooie vissen waarbij de omstandigheden vaak niet altijd even ideaal waren. Sneeuwscheppen, spades en bezems moesten standaard mee in de auto samen met kilo’s zout om trailerhellingen te bedwingen. Ook de 4-wheel drive met winterbanden deed veelvuldig dienst waarbij ik het zonder vaak niet gedurfd zou hebben.

Voor 2011 mag het van mij warm water gaan regenen want ik ben weer hard toe aan een paar dikke snoeken :)

Gewoon lekker vissen dat is waar het om draait

Hendrik-Jan Verheij

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *