Ebro dag 6 en 7, nachtvissen en karper(?)fun

Picknick

Woensdagochtend worden we wakker met regen. Het heeft de hele nacht al gehoost en nog steeds komt de regen gestaag naar beneden. Doel is om vandaag opnieuw te pellet vissen op de aangevoerde stek maar door de regen en omdat de aanbeten toch meer in de middag lijken door te komen nemen we het er maar even van. We relaxen wat in en om het appartement en halen er ook maar eens een bezem door. HJ heeft wat visfilms op zijn laptop staan en ook de video opnamen en foto’s van de laatste dagen worden nog eens bekeken.

Rond een uur of elf krijgen we echter toch weer last van viskoorts; de temperatuur loopt op! En het lijkt erop dat het wat begint op te klaren. We laden de spullen in en doen dit deze keer met zo min mogelijk materiaal. We willen het niet te laat maken op de stek want vanavond willen we in het donker het water op. Lekker driften met dobbers!

Chiprana

Donkere wolken boven Chiprana

.

Op naar de stek!

.

Als we wegvaren richting de stek wordt het droog. Dat is mooi. Alleen is de stek door de regen aan de waterkant een grote modderpoel geworden waar je laarzen zich bij elke stap in vastzuigen…… Dit maakt het uitzetten van de hengels een flinke klus. Gelukkig begint de ervaring in ons voordeel te spelen en met een snelle samenwerking tussen “man op de kant” en “man in de boot die uitvaart” liggen de meervalhengels en karperhengels al snel op de plek. En zowaar; het klaart op en de zon breekt door!

Toch gebeurt er deze middag niet veel. Twee kleine meervallen pakken het aas op en worden geland. En HJ weet een prachtige karper te landen op één van de karperhengels. Eén van de weinige karpers deze week, ze azen helemaal niet lijkt wel en ook onze Engelse buren zitten al dagenlang met 12 karperhengels ernstig weinig te vangen. Net nog even te vroeg lijkt wel en met een watertemperatuur van nu 13-14gr in de oppervlakte is dat misschien niet verwonderlijk.

Fraaie karper voor HJ!

.

Roel is zo vriendelijk om terug te varen naar het appartement en eten te koken. Dit picknicken we weg op de kant en ruimen daarna alles op zodat we op tijd aan de avondsessie kunnen beginnen. Misschien brengt dat meer geluk en ik kijk er in ieder geval enorm naar uit. De nacht is voor mij altijd al een aanlokkelijk moment geweest om te vissen maar in dit gebied helemaal omdat de nachten hier zo geweldig donker kunnen zijn. En nu is het ook nog Nieuwe Maan waardoor we helemaal geen hand voor ogen zullen zien. Heerlijk!

Picknick

.

We tuigen een aantal hengels op met dobbers en breekstaafjes. Korte hengels want je wilt een meerval bij de boot goed kunnen sturen. En we nemen een tweetal zware spinhengels mee. De dobbers laten we ruim achter de boot meelopen terwijl we recht onder de boot grote shads of inktvismontages vrolijk op en neer laten huppelen. We varen heel rustig op de elektromotor en af en toe gebruiken we het kwakhout. Twee korte “ploenkjes” en dan weer een tijdje niets. De locatie die we kiezen is kort tegen de rotsen aan, in een buitenbocht. Hier staat nu zeven tot negen meter water terwijl je niet verder dan 40 meter uit de kant vaart. Mijn idee is nog altijd dat meerval hier ’s nachts tegenaan jaagt. In het oppervlak zwemmen ook veel kleine vissen en tegen de rotsen aan hoor je vis spetteren. HJ en Arno kiezen voor de snoekbaarsplaat verderop; hier verspeelde HJ op zijn dropshothengeltje eerder vandaag een grote vis en hij wil checken of de meerval misschien niet op snoekbaars jaagt, ’s nachts.

Roel en ik varen op deze manier een flink stuk de oever af. En dan gebeurt het! Uit het niets wordt mijn dobber onder water gerost! In het donker zien we de breekstaaf in de diepte verdwijnen. Snel pak ik de hengel op en laat de vis even lopen totdat Roel de andere hengels op orde heeft; nu geen fouten, deze vis moet gevangen worden! Ik laat de lijn strak lopen, leg mijn hand op de spoel van de reel en sla in een vloeiende beweging hard aan. De dreggen moeten uit de grote aasvis komen en zich vastzetten in de bek van de meerval; dan kan een beetje geweld geen kwaad! Ik voel de weerstand opbouwen en voel ook direct dat ik een goede vis heb gehaakt. Mijn 20-30lbs Ron Thompson buigt tot in het handvat en de 60ponds Powerpro wordt soepel van mijn Shimano Charter Special afgetrokken. Fijn!

Maximale druk op een grote vis recht onder de boot, heerlijk!

.

Op de druk van de vis komt de boot boven de vis te liggen en kan ik fijn gaan drillen. Er staat genoeg water en dat maakt de dril erg plezierig. Recht onder de top met dit materiaal kan ik echt genieten van zo’n gevecht met een sterke vis en wat ik al eerder zei: de nacht maakt het extra aantrekkelijk en spannend!

Na een minuut of 10 ligt de vis naast de boot en voorzichtig kijkend grijpen we de vis in de bek. Toch altijd extra alert zijn met al die haakpunten van 5/0 dreggen om je heen…… De vis meet 173cm en snel ga ik met haar op de foto. Kort erna zwemt ze weer rustig weg en blijf ik achter, met een ENORM tevreden gevoel en een grote grijns. Tijd voor een glaasje wijn, Roel en ik proosten op het succes en liggen zelfs een tijdje languit in de boot na te genieten en een prachtige sterrenhemel te bewonderen in een gitzwarte nacht!

Prachtige vis in een gitzwarte nacht!

.

Dit is wat er op je af kan komen, als je aasvis bent in Spanje…… brrrrrrr

.

Donderdag:

Het weer is opnieuw prachtig geworden. We varen op tijd richting de pelletplek om een lange dag te kunnen maken. Rond een uur of 11 staan de hengels en zitten we lekker in het zonnetje te wachten op wat komen gaat. De karperhengels staan helemaal aan de buitenkant opgesteld. Het is mijn “beurt” op deze stokken.  Al snel dient zich de eerste vis aan op één van de pellethengels, een kleine meerval, en daarna blijft het een paar uur rustig. Tot één van de beetrunners afgaat op de karperhengels. En dat is niet een rustige “biep-biep-biep-biep”, nee, dit is een snijdende “bieieieieieie…….ieieieieiep”!! De lijn wordt er werkelijk afgerost en ik moet zeker 80 meter door de blubber “rennen” om bij de hengel te komen. HJ springt alvast in de boot en vaart snel met me mee en da t is maar goed ook want als ik bij de hengel aankom zie ik dat de lijn al op de backing is gekomen, nog een paar meter en de spoel is leeg! En hier zit echt meer dan 250 meter nylon op, vissend op ongeveer 100 meter afstand…….

Snel brengen we de boot boven de vis en kan ik druk gaan opbouwen. Eerst voelt het als een flinke karper maar als dan opeens de vis enorme kopstoten geeft en ik kansloos probeer de vis op te liften weten we het. Een meerval, en een goede ook! Een voor mijn gevoel eindeloze dril begint. Ik hou maximale druk met mijn 3lbs Sportex karperhengel en 30/00 Daiwa Infinity lijn. Tegelijk heb ik mijn vinger op de spoel omdat ik de slip relatief los heb gezet zodat ik onverwacht kopschudden op kan vangen en hiermee piekbelasting op de lijn voorkom. En nu maar hopen dat de lijn niet doorschuurt. Na 40 (!) minuten heb ik de vis in de oppervlakte en een paar minuten later weet HJ het beest vakkundig te pakken. Yes! De vis meet 174cm en is dus gevangen op een karperrigje met 1 pellet en een haakje maat 4. Dat geeft te denken………

“Karper-meerval”

.

Hieperdepiep, …….

.

Die middag vangen we nog twee andere meervallen, opnieuw kleinere formaten. En we besluiten om opnieuw in het donker het water op te gaan.

Arno met leuke meerval

.

HJ aan de dril

.

Wel vis maar nog niet het formaat wat gewenst is……

.

Ik wil deze avond een techniek uit gaan testen die Lucas van der Geest in zijn boek “Meervalkoorts” heeft beschreven; werpend vissen met pluggen, ’s nachts,  in de Po. Hier driftte hij ongeveer 40 meter uit de oever waarbij hij pluggen vlakbij de oever in het water gooide. Een paar keer op dezelfde plek en dan weer verder. De theorie is dat dit geplons de meerval aantrekt en de beten volgen ook allemaal direct na het neerkomen van de plons. Lucas en ik hebben dat op een ochtend ook in de Maas in België geprobeerd en ook daar wist hij een vis te haken. Dus waarom zou dat hier niet kunnen werken, met jagende meerval tegen de rotsen aan?

Roel en ik kiezen voor hetzelfde stuk als de nacht ervoor, en als de dobbers met breekstaaf weer vrolijk dansen achter de boot monteer ik een Bill Lewis ratelplug op mijn hengel en begin naar de oever te gooien. Eén keer tussen twee rotsen in, twee keer, drie keer, vier keer, BAMM! Hangen! Ongelovelijk, de vierde worp is raak en het is een goede. De vis neemt serieus lijn terwijl mijn Shimano Spheros 6000 met 50ponds Berkeley Tracer Braid serieus strak staat afgesteld. Roel draait alles binnen terwijl ik de vis probeer te stoppen. En opeens schiet de plug uit de bek……… Een paar spontane Nederlandse verwensingen schieten de Spaanse nacht in.  Wat jammer, los! We brengen alles weer in stelling en ik gooi weer een flink stuk oever af. Ik krijg natuurlijk nooit geen beet meer die nacht………

Toch kijk ik terug op een spectaculaire 48uur. Mooie vis onder dobber, mooie vis op (te) licht materiaal, vis gehaakt op nieuwe techniek. Mijn week is nu al geslaagd!

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *